Όσοι επιχαίρουν με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ή όσοι προσπαθούν καιροσκοπικά να το διαχειριστούν, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η σημασία μιας διευθέτησης στη γειτονική χώρα, υπερβαίνει εθνικές προκαταλήψεις και εθνικιστικές υπερβολές. Η ιστορία έχει αποδείξει πολλάκις ότι τα Βαλκάνια αποτελούσαν και αποτελούν ακόμα μια περιοχή που πολύ εύκολα μετατρέπονται σε μπαρουταποθήκη, καθώς δεν έχουν καταλαγιάσει ακόμα οι εθνικισμοί που τα ταλανίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμα περισσότερο καθώς η ευρύτερη περιοχή συνεχίζει να αποτελεί πεδίο γεωπολιτικών διεκδικήσεων και επιρροής μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας που χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι ενδεικτική των εξελισσόμενων πιέσεων και ανταγωνισμών. Ούτε είναι τυχαία η επίσκεψη του σέρβου προέδρου στη Μόσχα, καθώς αμφισβητεί κι αυτός τη συμφωνία.

Είναι φανερό πλέον ότι η εσωτερική σύγκρουση που μαίνεται στα Σκόπια, δεν οφείλεται μόνο στις διαφωνίες για τη συμφωνία, αλλά διογκώνεται από πολλαπλές εξωτερικές παρεμβάσεις, ένθεν – κακείθεν, που βρίσκουν όμως πρόσφορο έδαφος λόγω και της ιδιόμορφης εθνολογικής σύνθεσης της χώρας. Σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες, έχουν λόγο να παρεμβαίνουν, ενώ το ίδιο επιχειρούν,από διαφορετική αφετηρία τόσο η Δύση, όσο και η Ανατολή.

Με ανοικτό το θέμα του Κοσσόβου,με τη Σερβία και τη Βουλγαρία να αναζητούν ζώνες επιρροής,με ΗΠΑ και Ρωσία να διεκδικούν επίσης ρόλο, η αποσταθεροποίηση τόσο των Σκοπίων, όσο και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί ένα υπαρκτό κίνδυνο.Κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από χειρισμούς και σκοπιμότητες των πολιτικών ηγεσιών της περιοχής,της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, που συνήθως προτάσσουν καιροσκοπικές εκλογικές, συνήθως, επιλογές.

Το βλέπουμε άλλωστε μπροστά μας, που το θέμα της συμφωνίας αντί να αντιμετωπίζεται με γνώμονα το ευρύτερο εθνικό συμφέρον, έχει μετατραπεί σε πεδίο διχασμού και αδυσώπητης πολιτικής σύγκρουσης.Με πρωτοβουλία δυστυχώς της κυβέρνησης, αλλά και με ανοχή και συμμετοχή της αντιπολίτευσης.Μόνο που για μια φορά ακόμα βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος…

ΤΟ ΒΗΜΑ