Παρέμβαση στην συζήτηση περί της μη περικοπής των συντάξεων αλλά και του αφορολόγητου, έκανε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, αντιδρώντας μάλιστα έντονα στην κριτική που δέχθηκε με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του περί προσδόκιμου ζωής. «Είναι πολύ βαρύ να κατηγορείται ένας υπουργός ότι είπε πως θέλει να πεθάνουν άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά, αν και σημείωσε, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για προσδόκιμο ζωής».

Παρά την αμφισημία στην συζήτηση που γίνεται με τους Θεσμούς, όπως παραδέχθηκε, δήλωσε ότι «έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην μειώσουμε το αφορολόγητο», βάζοντας στο τραπέζι και το θέμα του αφορολόγητου που είναι να ισχύσει από το 2020. Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «λέγατε πως δεν υπάρχουν αντίμετρα».

«Μόνο μέτρα και οι συντάξεις και το αφορολόγητο λέγατε ότι θα γίνουν από το 2019. Τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα, έχετε πάθει τέτοιο πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ διαβεβαίωσε ότι «τα αντίμετρα θα υπάρχουν και σε 4 χρόνια». Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την ένταξη ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτα». «Δείτε το στην υπουργική απόφαση. Πάτε σε οποιοδήποτε υποθηκοφυλακείο. Καμία μεταβίβαση δεν υπάρχει», είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση. «Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία να το κοιτάξουμε. Ήταν μια πρώτη λίστα, προφανώς ούτε νοσοκομεία, ούτε πλατείες, ούτε παιδότοποι, ούτε αρχαιολογικοί χώροι μεταβιβάζονται», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να δημιουργήσετε εντυπώσεις που ούτε εσείς δεν το πιστεύετε».

Μάλιστα είπε ότι «δεν το περίμενα από τη ΝΔ να το θέσει έτσι και δεν ήταν έκπληξη που η κυρία Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε αμέσως με τη ΝΔ». Εξαπέλυσε δε επίθεση κατά του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας: «Προσπαθώ να δω ένα νήμα στην θέση του κόμματός σας που σας ενώνει με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω. Το κόμμα σας δεν θέτει ζητήματα εκτός από το να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά τα κόμματα είναι πολύ αναλώσιμα». Και αναφερθείς στον παριστάμενο βουλευτή της ΝΔ Δ. Σταμάτη, υπουργό Επικρατείας επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ, είπε ότι «πριν το πρωινό του τρώει 3-4 κόμματα και μετά τρώει το πρωινό του».

Απαντώντας ο κ. Σταμάτης του είπε ότι «εμάς δεν μας απασχολούν τα άλλα κόμματα, στο πρωϊνό μας απασχολεί η κοινωνία». Ενώ ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ι. Κουτσούκος είπε στον κ. Τσακαλώτο: «Μην μας κάνετε κριτική εσείς που προσπαθείτε τώρα να ανοίξετε διαύλους επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για να βγείτε από την απομόνωσή σας».