ΥΛΙΚΑ (για περίπου 40 κομμάτια)

Για τη ζύμη

600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ. πρόβειο γιαούρτι, με πέτσα

1 πρέζα αλάτι

1 κρόκο αβγού

Για τη γέμιση

60 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, τριμμένο

250 γρ. κιμά από λάπα

200 ml χυμό ντομάτας

200 γρ. ντομάτα, κονκασέ

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

4 γαριφαλόκαρφα

ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο

1 ξυλάκι κανέλας

2 καρότα, τριμμένα

6 ασπρομανίταρα, σε πολύ λεπτές φέτες

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Zύμη: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το γιαούρτι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μια μεμβράνη, για να μην ξεραθεί.

Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και την ντομάτα κονκασέ, 1 ποτήρι νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα γαριφαλόκαρφα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τα καρότα και τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, προσθέτοντας νερό, όταν είναι απαραίτητο. Στο τέλος του μαγειρέματος ο κιμάς δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε τα γαρίφαλα και την κανέλα και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά.

Σύνθεση: Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 40 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκους διαμέτρου 8-10 εκ. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε γέμιση στη ζύμη και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πιέζοντας τις άκρες, ώστε να ενωθούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε επάνω τα πιτάκια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κιμαδοπιτάκια. Τα ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.