Διαρροή από το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του» προκαλεί δυσφορία στους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροϊκανοί δείχνουν ενοχλημένοι από την «εικόνα» τετελεσμένων που παρουσιάζει η κυβέρνηση ενώ εκκρεμεί η διαπραγμάτευση.

ΝΔ διαψεύδει ΑΠΕ: Δεν ενημερωθήκαμε για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις

Πόλεμος ανακοινώσεων για τη διαρροή του ΑΠΕ: Διάψευση και από ΚΙΝΑΛ

Οι ξένοι ελεγκτές που βρίσκονται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες συντάσσουν λίστα με καθυστερήσεις προκειμένου να εκδώσουν το πρώτο ανακοινωθέν της μεταμνημονιακής περιόδου. Οι μεταρρυθμίσεις, ο προϋπολογισμός, ο ΕΝΦΙΑ, ο κατώτατος μισθός, τα «κόκκινα» δάνεια και το μείζον θέμα των συντάξεων έχουν περάσει από το κόσκινο των θεσμών, ενώ ζητούν «κοστολόγιο» για τις εξαγγελίες Τσίπρα και σημειώνουν τις εξηγήσεις της Αθήνας, αν και κατά πόσον συνιστούν ανατροπή στα μέτρα που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η χώρα.

Η μείωση ή μη στις συντάξεις δεν συζητείται πλέον με τους θεσμούς, οι ελληνικές θέσεις καταγράφηκαν και θα μεταφερθούν προς εξέταση στο EuroWorking Group. H κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσα εξαγγέλλει καλύπτονται πλήρως από το υπερπλεόνασμα του 2019 και μετά.

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στην εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα του 2018 προκειμένου να δοθεί Κοινωνικό μέρισμα. Οι θεσμοί ζήτησαν και συμφωνήθηκε να υπάρξει και αποστολή νέων στοιχείων τις επόμενες μέρες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πώς θα υπάρξουν αλλαγές και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, μετά και τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Ενώ η εξαγγελία έλεγε «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά», με τις νέες διαρροές ο λογαριασμός «ανεβοκατεβαίνει» καθώς προαναγγέλλουν μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, αλλά για τριπλάσιο αριθμό ιδιοκτητών, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν μικρότερες μειώσεις.

Την ίδια ώρα σε τηλεγράφημα που έστειλε στις 6 το πρωί της Παρασκευής το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται ότι «βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Οι ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσαν «ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

  • Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
  • Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
  • Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές ανάσες.

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου, εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.