• Αναζήτηση

Αλαλούμ με τις συντάξεις – Μετά την Κομισιόν και το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το ΑΠΕ: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία

«Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση αλλά συζήτηση για τις συντάξεις» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου μετά τη συνάντηση Αθήνας-δανειστών

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις συντάξεις. Μετά την Κομισιόν και το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το ΑΠΕ.

Αργά το μεσημέρι της Παρακευής μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό που έγραψε το ΑΠΕ γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους τροϊκανούς συμφωνήθηκε το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά δεν ολοκληρώθηκε για το δημοσιονομικό χώρο, ούτε του 2018, ούτε του 2019.

Αφησε δε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο χρόνο εφαρμογής των μέτρων , χωρίς βεβαίως να επιβάλουν οι δανειστές «ποια μέτρα θα γίνουν πότε».

Σημειώνεται ότι όλα ξεκίνησαν με τηλεγράφημα του Αθηναϊκου Πρακτορείου στις 6:00 το πρωί της Παρασκευής το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε ότι «οι θεσμοί θεωρούν  βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Οι ίδιες πηγές μάλιστα επεσήμανε το δημοσίευμα,  πρόσθεσαν «ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Παιχνίδια με τις συντάξεις – Ενόχληση των δανειστών για την «εικόνα» τετελεσμένων ενώ εκκρεμεί η διαπραγμάτευση

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι οποίοι διέψευσαν σχετική ενημέρωση από τους εκπροσώπους των θεσμών. Πρώτα αντέδρασε η ΝΔ, κάνοντας λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων από το ΑΠΕ και δευκρινίζοντας ότι, πέραν μίας συνάντησης, δεν υπήρξε άλλη επαφή της ΝΔ με την τρόικα και πάντως δεν ενημερώθηκε για ακύρωση του μέτρου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις Σαχινίδη εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, που διευκρίνισε πως ουδεμία ενημέρωση έχει το κόμμα για ακύρωση του μέτρου της περικοπής συντάξεων.

ΝΔ διαψεύδει ΑΠΕ: Δεν ενημερωθήκαμε για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις

Πόλεμος ανακοινώσεων για τη διαρροή του ΑΠΕ: Διάψευση και από ΚΙΝΑΛ

Λίγο αργότερα το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με την Αθήνα για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, επικαλούμενο δύο πηγές.

Reuters: Καμία συμφωνία Αθήνας-δανειστών για τις συντάξεις

Τη δυσφορία της  για το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων περί συμφωνίας Αθήνας-δανειστών για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων  εξάφρασε ακολούθως και η Κομισιόν.

Ενόχληση Κομισιόν για τη διαρροή ΑΠΕ: Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο

Διά στόματος του εκπροσώπου της Αλεξάντερ Βίντερσταϊν σημειώνει ότι η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ: «pacta sunt servanda», δηλαδή πως ό,τι συμφωνήθηκε πρέπει να εφαρμοστεί.

«Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk