Το τεράστιο πορτρέτο από τη Stikki Peaches Art Angels Gallery στο Λος Αντζελες μόλις είχε φθάσει στη βίλα με τηv εντυπωσιακή θέα στον Βόσπορο. Ενα μικρό δάκρυ συγκίνησης έτρεξε στο δαντελένιο φόρεμα του τουρκικής καταγωγής διάσημου σχεδιαστή Erdem. Η Θέκλα κούνησε με ικανοποίηση το κεφάλι της. Οι υπεύθυνοι μιας από τις πλέον επιτυχημένες αίθουσες τέχνης στην Πόλη των Αγγέλων φρόντισαν να κρατήσουν την υπόσχεσή τους. Το έργο έφθασε μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια στην πάντα όμορφη Κωνσταντινούπολη. Η οικοδέσποινα σύζυγος πασίγνωστου τούρκου επιχειρηματία κοιτούσε με προσοχή τις «λεπτομέρειες» στον καμβά. Η γυναίκα με τα πλούσια, πυρόξανθα μαλλιά είχε ζητήσει από τους νεαρούς ταλαντούχους καλλιτέχνες να τη ζωγραφίσουν, αντλώντας όμως έμπνευση από το τελευταίο πορτρέτο της Ιμάν.
Η χήρα του Ντέιβιντ Μπόουι, ένα από τα ωραιότερα μοντέλα τα οποία πέρασαν ποτέ από την πασαρέλα, style icon και τζετ σέτερ, απεικονίζεται σε αυτό που διεθνώς αποκαλούμε «works on canvas» σαν βασίλισσα. Το πορτρέτο έχει τίτλο «Queen Iman». Χαμογέλασα πονηρά. Η σύζυγος του τούρκου επιχειρηματία με τους πολλούς στενούς φίλους στην Ελλάδα ζήτησε να τη ζωγραφίσουν επίσης σε… στυλ βασίλισσας. Σε κάτι όμως περισσότερο οριεντάλ. Πλησίασα πιο κοντά στο έργο τέχνης. Η οικοδέσποινα του υπερπολυτελούς mansion «έφερνε» προς τη Σουλτάνα Χουρέμ, σύζυγο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς! Σκέφθηκα ότι η ανώτερη κοινωνική τάξη της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει το χιούμορ της…

Οι Eλληνες «πέταξαν» στην Πόλη…

Το Pilatus PC-24, ένα υπερσύγχρονο «Business Jet», προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Το αεροπλάνο μεταφέρει από το Μόντε Κάρλο γάλλους, βρετανούς και έλληνες επιχειρηματίες. Ο τούρκος οικοδεσπότης, διεθνούς φήμης κολεξιονέρ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους στη θαλαμηγό του, ένα από τα πολυτελέστερα σκάφη τα οποία κυκλοφορούν στις θάλασσες της Μεσογείου. Τα μέλη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Μαλέκι, επίσης παγκοσμίου ακτινοβολίας συλλέκτες, σκοπεύουν να φθάσουν στην Πόλη αργότερα. Αυτή την εποχή κάνουν ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα. Το νεαρότερο μέλος της οικογένειας, ο Καμιάρ Μαλέκι, είναι ο επικεφαλής της Contemporary Istanbul Fair η οποία πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο. Ισχυρά μέλη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, εφοπλιστές και άνθρωποι της τέχνης θα συγκεντρωθούν στην άσχημα πληγωμένη από τα οικονομικά προβλήματα Τουρκία. Οι γείτονές μας βλέπουν το εισόδημά τους να έχει μειωθεί κατά 50%, η ανησυχία στους κορυφαίους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς ομίλους έχει χτυπήσει κόκκινο, η σημαντική όμως συνάντηση των εικαστικών τεχνών θα συγκεντρώσει σε μερικές ημέρες το ενδιαφέρον του διεθνούς art world.

Ο πίνακας και οι γόνοι των old money εφοπλιστικών οικογενειών

Συντροφιά ελλήνων και βρετανών επιχειρηματιών συζητούσε στη βεράντα της κινηματογραφικού τύπου κατοικίας στον Βόσπορο γύρω από τις τελευταίες τραγικές οικονομικές εξελίξεις. Το πορτρέτο της οικοδέσποινας τοποθετημένο κοντά στις τζαμαρίες έκανε έναν από τους συνομιλητές να αναφερθεί σε μια πολύ πρόσφατη συνάντησή του με «φόντο» το δημοφιλές Πόρτο Χέλι. Ο έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο, είχε την ευκαιρία να «βρεθεί» στη διάρκεια γεύματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε κατοικία της περιοχής, με τον Πέτρο Εμπειρίκο. Πρόκειται για τον γιο του Γιώργου Εμπειρίκου από τον γάμο του με την Ντόντα Βορίδη. Ο πλοιοκτήτης με την ευκαιρία του μεγάλου εικαστικού ραντεβού το φθινόπωρο στην Κωνσταντινούπολη υπενθύμισε ότι το έργο το οποίο πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ στα παγκόσμια χρονικά της τέχνης είναι ο πίνακας του Σεζάν «Οι Χαρτοπαίκτες». Το έργο, ιδιοκτησίας του Γιώργου Εμπειρίκου, πουλήθηκε από τους κληρονόμους του πριν από λίγα χρόνια (στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ) έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατ. ευρώ. Ο Πέτρος Εμπειρίκος έκανε διακοπές στο Πόρτο Χέλι με τη σύζυγό του Ανν-Μαρί. Το ζευγάρι κατοικεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Ο Τζόνι, γιος του Γιώργου Κουμαντάρου, μόνιμος επίσης κάτοικος του Big Apple, έκανε μαζί με τη σύζυγό του κρουαζιέρα στα νησιά με τη θαλαμηγό της οικογένειας, «Allouette II». Γνωστά μέλη της παροικίας μας στη Μητρόπολη του πλανήτη, στη Γενεύη και στο Μονακό έκαναν επίσης ξένοιαστες «βόλτες» στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Ο Πέτρος Ανδρεάδης και η σύζυγός του Ρόζμαρι, οι οποίοι κατοικούν στη Γενεύη, ήταν προσκεκλημένοι σε αρκετά gatherings στο Πόρτο Χέλι.

Στρώμα Missoni και… μέθοδος Airbnb για έλληνες επιχειρηματίες

Τα στρώματα σε σχήμα πεταλούδας με την υπογραφή του ιταλικού οίκου Missoni έχουν αντικαταστήσει στις πισίνες τα δημοφιλή ζωηρόχρωμα πλαστικά flamingos. Οι ξένες προσκεκλημένες με τα μικροσκοπικά Dior μπικίνι (τα αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές λόγω της σημαντικής πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου από τις exclusive boutiques της Κωνσταντινούπολης) απολαμβάνουν τον καυτό ήλιο στην πισίνα του mega yacht «Beren». Ο τούρκος ιδιοκτήτης ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη χώρα μας με ρωτάει τι ακριβώς γίνεται με αυτόν τον πολυσυζητημένο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Του απαντάω ότι όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Ο συνομιλητής μου επισημαίνει ότι όποιο και αν είναι το «νέο σχήμα» η άποψη της ελληνικής κοινωνίας για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει πλήρως διαμορφωθεί. «Αυτή η άποψη σίγουρα δεν είναι καλή» υπογραμμίζει. Γοητευτική κυρία της συντροφιάς αναρωτιέται αν οι τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα, στη Μύκονο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα μεγάλα σπίτια στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς πωλούνται ή ενοικιάζονται με τη μέθοδο Airbnb. Προκαλούν πραγματικά μεγάλη έκπληξη οι «λίστες» με τα ονόματα αυτών οι οποίοι ενοικιάζουν τα σπίτια τους. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι κάποτε είχαν ξοδέψει απίθανα ποσά με σκοπό να αποκτήσουν την πολυπόθητη κατοικία σε κοσμοπολίτικα spots.

O οικονομικός αναλυτής, ο star, το καλοκαίρι που φεύγει…

Παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον τις αναλύσεις του διαπρεπούς οικονομολόγου Μπουράκ Κανλί σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι τι θα απογίνουν οι big stars, πρωταγωνιστές σε λαοφιλείς παγκοσμίως τηλεοπτικές σειρές, με τις μυθικές αμοιβές και το χολιγουντιανό lifestyle. Ο ωραιότερος ηθοποιός της γειτονικής χώρας, ο 34χρονος super sexy Μπουράκ Οτζιβίτ («Kara Sevda»), που έγινε χαμός με τις φανατικές θαυμάστριές του όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας, διαθέτει στόλο πολυτελών αυτοκινήτων που θα ζήλευε και αυτός ακόμα ο εκκεντρικός, πρώην επαγγελματίας μποξέρ Φλόιντ Μεϊγουέδερ.

Στη χώρα μας, η οποία είναι ευάλωτη σε κάθε διεθνή οικονομική κρίση, αρκετοί απολαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού. Ο Φίλιπ Εμπειρίκος, ο οποίος διαθέτει το ωραιότερο ίσως σπίτι, στο ψηλότερο σημείο των Σπετσών, διοργανώνει μικρά φιλικά γεύματα. Στο κλασικό «Ορλώφ», επίσης στο νησί της Μπουμπουλίνας, ο Κώστας Φράγκος και η σύζυγός του Τζένη (είναι κόρη του Φραγκίσκου Σταφυλοπάτη) προσκάλεσαν λίγους καλούς φίλους σε δείπνο. Μαθαίνω ότι ο αδελφός του αμφιτρύωνα Σπύρος, ο οποίος κατοικεί στη Νέα Υόρκη, ανήκει στην κατηγορία των κορυφαίων γιατρών στις ΗΠΑ οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα δύσκολα επείγοντα περιστατικά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ