Περίπου πενήντα ακτιβιστές του δικτύου #restiamoummani (ας μείνουμε ανθρωπιστές) αλυσοδέθηκαν συμβολικά το πρωί της Τετάρτης μπροστά από το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Αρμόδια για τα λιμάνια είναι τόσο το υπουργείο Μεταφορών όσο και το Εσωτερικών.
Οι ακτιβιστές εξήγησαν στον Τύπο ότι με αυτό τον τρόπο θέλησαν «να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο κατά της τρέχουσας πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία με τη συνενοχή της ΕΕ, αυξάνει με εντυπωσιακό τρόπο τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κατά τον διάπλου προς τις ευρωπαϊκές ακτές».
Φορώντας αλυσίδες στα πόδια και τα χέρια τους και τα πορτοκαλί γιλέκα διάσωσης, οι ακτιβιστές κρατούσαν πανό που κατήγγειλαν «Το Ναυάγιο του Κράτους» και «Το Ναυάγιο των Δικαιωμάτων».
Ενδοκυβερνητική κριτική στο Σαλβίνι
Εν τω μεταξύ ο Σαλβίνι άρχισε να δέχεται σοβαρές κριτικές από τους συναδέλφους του, υπουργούς της κυβέρνησης Κόντε.
Απαντώντας στην απαίτηση του να μην μαπίνουν στα ιταλικά λιμάνια ούτε τα στρατιωτικά πλοία που σώζουν μετανάστεςο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο La 7, αναφέρει ότι η απαγόρευση αυτή, ισχύει μόνον για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν σέβονται τους κανόνες.
Και η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα L’ Avvenire συμπληρώνει: «Η Μεσόγειος είναι μια ανοικτή θάλασσα. Πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες, αλλά όχι να κλείσουμε την πρόσβαση. Yποδοχή είναι μια ωραία λέξη, απώθηση άσχημη».
Ο Σαλβίνι δηλαδή δείχνει να μην είναι πλέον πανίσχυρος. Τα Πέντε Αστέρια θέλουν να δείξουν ότι βαραίνει και η δική τους γνώμη και ότι δεν ακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είναι να μεταφέρονται όντως οι μετανάστες σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Αλλά στο μεταξύ δεν θα απαγορευθεί στα στρατιωτικά πλοία να έρχονται στην Ιταλία.
Στην μετριοπαθή αυτή στροφή μπορεί να συνέβαλαν και κάποιες «συμβουλές» του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα, ο οποίος θεωρεί βασικό σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη και δεν θέλει να απομονωθεί η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Καθολική Εκκλησία επίσης έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει τη «σκληρή γραμμή».
Τώρα μένει να εξακριβωθεί αν ο Ματέο Σαλβίνι θα λάβει υπόψη του τις αλλαγές και τις δηλώσεις αυτές ή αν θα συνεχίσει με την γνωστή του πορεία.
Προς το παρόν επιμένει ότι «με τον πρωθυπουργό υπάρχει κοινή γραμμή», ενώ αναφέρεται και σε ένα άλλο κύριο θέμα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι οι 66 μετανάστες που μεταφέρονται στην Ιταλία από το στρατιωτικό πλοίο Diciotti θα αποβιβασθούν μόνον αν υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις. Δηλαδή ότι όσοι μετανάστες απείλησαν το πλήρωμα εμπορικού πλοίου που ήθελε να τους παραδώσει στην λιβυκή ακτοφυλακή, θα τιμωρηθούν με φυλάκιση και στην συνέχεια θα επαναπατρισθούν.