Καιρό είχα να ενθουσιαστώ έτσι από ένα εστιατόριο! Ναι, το «Χαρούπι» μου έκλεψε την καρδιά και μου πήρε τα μυαλά, όπως ο πεντοζάλης. Με την κρητική αύρα του, τη μίνιμαλ διακόσμηση του χώρου του, τις μαντινάδες του και κυρίως με αυτά τα τόσο νόστιμα πιάτα που ήταν σαν να έβγαιναν μέσα από τις κουζίνες των σπιτιών σε κάποια γειτονιά της Μεγαλονήσου.

Αμανίτες τηγανητοί σε κουρκούτι ρακής με κρέμα αβοκάντο – παντζαριού και πούδρα φρέσκων μυρωδικών, χοχλιοί μπουμπουριστοί ζουμεροί με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξίδι μαρουβά και ψητό σκόρδο, βραστό σταμναγκάθι με παντζάρι, ρεβίθια, σκορδόλαδο, πηχτόγαλο Χανίων, σουσάμι και ασκορδουλάκους σε βάση από τρίμμα χαρουποπαξίμαδου, γαμοπίλαφο παραδοσιακό με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι, αρνί τσιγαριαστό (σφακιανό γιαχνί) με σκιουφιχτά χαρουπιού, γραβιέρα και κρέμα στάκας.

Για το τέλος σάς αφήνω δύο συγκλονιστικά πιάτα, τη γραβιέρα Κρήτης γεμιστή με φρέσκο δυόσμο σε χωριάτικο κρατσανιστό φύλλο (χωρίς ίχνος λαδιού), κερήθρα θυμαρίσιου μελιού, τσακιστό λιναρόσπορο και κυδώνι γλυκό στο πλάι και το τηγανητό κουνέλι με την αέρινη κρούστα του, σκόρδο και δεντρολίβανο, περιχυμένο με σάλτσα πετιμεζιού με εσπεριδοειδή, κόκκους ελληνικού καφέ και αμύγδαλα, μαζί με μικρά πουρεδάκια σελινόριζας, κρέμα παντζαριού και κάστανου.

Η εξαιρετική πρώτη ύλη, που προέρχεται από το αδελφάκι-κατάστημα κρητικών παραδοσιακών προϊόντων «Ζουριδάκης» στην οδό Βενιζέλου 46, και τα πανάξια χέρια του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, κάτω από τη διεύθυνση και το αετίσιο μάτι του Κωνσταντίνου Καμπουράκη, είναι προφανώς οι λόγοι που το «Χαρούπι» φιγουράρει πλέον στα πρώτα ονόματα επιλογής για φαγητό στη Θεσσαλονίκη.

Στη λίστα κρασιού απλώνεται ο κρητικός αμπελώνας, ενώ όλα τα υπόλοιπα ποτά, αναψυκτικά, μπίρες και αποστάγματα είναι επίσης κρητικά.

Αν θα ξαναπάω; Μα φυσικά, και μάλιστα αρκετές φορές για να χορτάσω τον κατάλογο (με τη wine list)!

Ωρες λειτουργίας: 13.00-01.00. Τιμή (χωρίς κρασί): 20 €/άτομο. Δόξης 4, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-526262.