Ένα βιοδιασπώμενο επίθεμα από πολυμερές υλικό φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των επώδυνων στοματικών ελκών που έχουν την τάση να υποτροπιάζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυποBiomaterialsερευνητές της Σχολής Κλινικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Σεφιλντ σε συνεργασία με ειδικούς από τη Κοπεγχάγη ανέπτυξαν το ειδικό αυτό επίθεμα που έχει την ικανότητα να προσκολλάται και σε επιφάνειες με υγρασία, όπως η στοματική κοιλότητα.

Το επίθεμα μπορεί να χορηγήσει επιτυχώς απευθείας πάνω στα στοματικά έλκη στεροειδή φάρμακα και έτσι να δημιουργήσει έναν προστατευτικό φραγμό γύρω από την πάσχουσα περιοχή επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης.

Πρόκειται πραγματικά για μια καινοτόμο θεραπεία της επαναλαμβανόμενης αφθώδους στοματίτιδας, η οποία προκαλεί επώδυνες στοματικές αλλοιώσεις, στο 1-2% του γενικού πληθυσμού.

Μέχρι σήμερα, τα έλκη και οι αλλοιώσεις εντός της στοματικής κοιλότητας συνήθως αντιμετωπίζονταν με αλοιφές ή στοματικά διαλύματα, τα οποία εφαρμόζονται όμως σε όλο το στόμα και όχι στην πάσχουσα περιοχή, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.

Ωστόσο το νέο βιοδιασπώμενο επίθεμα μπορεί να μείνει για πολύ χρόνο κολλημένο στην πάσχουσα περιοχή, ενώ έχει μεγάλη ευελιξία ώστε να ακολουθεί την κινητικότητα της στοματικής κοιλότητας.

Στους ασθενείς που δοκιμάστηκε πειραματικά το επίθεμα διαπιστώθηκε ότι αισθάνονταν άνετα με αυτό και ήταν ευχαριστημένοι με τον χρόνο προσκόλλησης του, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό.