Ενας αγροτικός συνεταιρισμός προσφύγων στην Νέα Αγχίαλο του Βόλου, η Δήμητρα συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με διάφορες εκδηλώσεις και κυρίως με την έκδοση ενός βιβλίου με την ιστορία του συνεταιρισμού.

Σαράντα τέσσερεις ήταν οι πρώτοι συνεταιριστές, που ίδρυσαν την «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου, Η Δήμητρα». Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος. Πρόσφυγες από την ανατολική Ρωμυλία, από την Αγχίαλο που σήμερα βρίσκεται στην Βουλγαρία, έφεραν μαζί τους την παράδοση της αμπελουργίας.
Αδιάλειπτη παρουσία αυτά τα 100 χρόνια, πέρασαν τους πολέμους και την κατοχή, την χούντα, τις διάφορες κρίσεις χωρίς να πάψουν ποτέ να λειτουργούν.

Σήμερα παράγουν 3000 τόνους κρασί, σε 4000 στρέμματα, και όπως περήφανα μας είπε ο Γιάννης Κίτσιος, νυν και επί 30ετίας πρόεδρος του Συνεταιρισμού, το 95% των παραγωγών της περιοχής ανήκουν στον συνεταιρισμό που είναι υποχρεωτικός. Δηλαδή οι παραγωγοί δίνουν όλη τους την παραγωγή στον συνεταιρισμό που είναι υποχρεωμένος να την απορροφήσει. Δεν επιτρέπεται να πωλούν ο καθένας ξεχωριστά. Τα κρασιά τους χωρίζονται σε 4 brands. Στη Δήμητρα, τη Φιλύρα και το Ρουά ματ και στο Καινούριο. Παράγουν επίσης ένα πολύ καλό τσίπουρο, που ονομάζεται Θεσσαλικό.

Ο συνεταιρισμός με την βοήθεια του δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη, θέλησε να γιορτάσει τα εκατοστά του γενέθλια με ξεχωριστό τρόπο.
Παράγοντας πολιτισμό. Εξέδωσε ένα βιβλίο με την ιστορία του συνεταιρισμού, με κείμενα του κ. Καπανιάρη και παλιές φωτογραφίες από το αρχείο τους, σκοπεύουν μάλιστα να ψηφιοποιήσουν το αρχείο έτσι ώστε να χρησιμεύσει σε μελετητές της αγροτικής μας ιστορίας, ενώ μακροπρόθεσμα θα ήθελαν ακόμη και Μουσείο να δημιουργήσουν.
Ο Γευσιγνώστης πήγε στην εκδήλωσή τους στον Ταύρο. Συναντήσαμε τον Πρόεδρο και τον κ. Καπανιάρη, δοκιμάσαμε τα κρασιά και το τσίπουρό τους και ευχόμαστε από καρδιάς και εις έτη ακόμη περισσότερα στην «Δήμητρα».