Οι μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν σημαντικούς διαγωνισμούς ελαιολάδου, όπου συναντώνται και διαγωνίζονται ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Η Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, είχαν μέχρι σήμερα την πρωτιά ως προς το κύρος των διαγωνισμών τους.

Οι εκδηλώσεις αυτές επιτρέπουν στους διαγωνιζόμενους να γνωρίσουν τους ανταγωνιστές τους, και να «τοποθετηθούν» στον διεθνή χάρτη παραγωγής ελαιολάδου.
Στην Ελλάδα δεν είχαμε μέχρι πρότινος έναν τέτοιο σοβαρό διεθνή διαγωνισμό με κύρος.

Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου των Αθηνών. Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος επελέγησαν οι Δελφοί.

Η επιλογή των Δελφών είχε ως αποτέλεσμα της ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα της Αμφισσας και την ισχυροποίηση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου μέσω της σύνδεσής του με έναν από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετείχαν 359 ελαιόλαδα (22% περισσότερα απ’ ότι πέρσι) τα οποία αξιολογήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις 26-28 Μαρτίου από 20 κριτές προερχόμενους από 11 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Κροατία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Τυνησία και Αυστραλία.)

Η τελετή απονομής έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 28 Απριλίου 2018. Βραβεύθηκαν συνολικά 242 ελαιόλαδα. Δόθηκαν 13 μεγάλα χρυσά μετάλλια, 100 χρυσά, 89 αργυρά και 40 χάλκινα. Από τα 171 ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν (+10% σε σχέση με την περσινή χρονιά) μετάλλιο κέρδισαν τα 107. Είχαμε 30 χάλκινα βραβεία, 53 αργυρά, 23 χρυσά και ένα Μεγάλο Χρυσό το Omphacium Organic της Ελαιουργίας Παπαδοπούλου στην Ηλεία, από την σπάνια ποικιλία ελιάς Νεμουτιάνα.