Ταξιδεύοντας με ασφάλεια

Πριν από κάθε ταξίδι θα πρέπει να γίνεται το καθιερωμένο «τσεκάπ» του αυτοκινήτου.

«Τσεκάπ»« στα μηχανικά μέρη

Πριν από κάθε ταξίδι θα πρέπει να γίνεται το καθιερωμένο «τσεκάπ» του αυτοκινήτου. Μάλιστα, μερικές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν έλεγχο του αυτοκινήτου στα πιο καίρια σημεία του κινητήρα, όπως στην μπαταρία, στα φώτα, στη στάθμη λαδιών, στα υγρά φρένων, στο νερό του ψυγείου και στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων.

Παιδιά στο αυτοκίνητο

Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται πάντοτε πίσω και δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας – εφόσον έχουν το κατάλληλο ύψος, διαφορετικά στα ειδικά παιδικά καθίσματα. Φροντίστε τα παιδιά να είναι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού απασχολημένα με διάφορα παιχνίδια. Ο συνοδηγός μπορεί να κρατά ενήμερα τα παιδιά για το πότε θα φθάσουν – ώστε να μην παραπονιούνται.

Ευχάριστο περιβάλλον

Kάνουμε συνετή χρήση του κλιματισμού. Τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αυτόματο κλιματισμό είναι πιο εύκολα στον χειρισμό. Σε αυτά επιλέγετε την αυτόματη λειτουργία (συνήθως Auto) και ρυθμίζετε την επιθυμητή θερμοκρασία ώστε να αποφεύγετε τις δικές σας παρεμβάσεις. Ρυθμίζουμε τα ακροφύσια κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο αέρας να διαχέεται σε όλη την καμπίνα και ποτέ να μη «χτυπάει» στα κεφάλια.

Κίνηση χωρίς κινητό

Σύμφωνα με έρευνα, το 11% νεαρών οδηγών παρακολουθούσε βίντεο ή μιλούσε στο κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα hands-free, αλλά και αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς αλόγιστη χρήση. Η επικινδυνότητα του κινητού τηλεφώνου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών που μιλούν το κινητό είναι κατά 30% μεγαλύτερος σε σύγκριση ακόμη και από αυτούς που είχαν υψηλά επίπεδα αλκοόλης στο αίμα ενώ χρειάζονται περίπου μισό δευτερόλεπτο επιπλέον από αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό.

Ο ρόλος του ελαστικού

Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών. Ελαστικά με μειωμένη πίεση συνεπάγονται αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και αρνητική επίδραση στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Πρέπει απαραιτήτως να τηρείτε την πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής, επειδή είναι η κατάλληλη για το όχημά σας. Ετσι, τελειοποιείτε τις επιδόσεις των ελαστικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως στη ρυμούλκηση ενός τρέιλερ – η αύξηση της πίεσης επιβάλλεται, αρκεί να γνωρίζετε πώς πρέπει να γίνει. Σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει αυτόματο σύστημα ειδοποίησης του οδηγού όταν διαπιστωθεί απότομη απώλεια της πίεσης σε ένα από τα ελαστικά του αυτοκινήτου.

Φόρτωση αυτοκινήτου

Ενας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε και να υπολογίσουμε πριν από το ταξίδι μας είναι η φόρτωση του αυτοκινήτου μας με τις άφθονες βαλίτσες. Ενα υπερφορτωμένο αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερη βενζίνη (οι ειδικοί αναφέρουν έως και 20%) ενώ μεταβάλλεται και η οδική συμπεριφορά του στο ταξίδι, παρουσιάζοντας περισσότερες κλίσεις, φρενάρει δυσκολότερα ενώ επηρεάζεται αρνητικά και η αεροδυναμική του. Οπότε, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε τις μεγάλες βαλίτσες στον χώρο αποσκευών. Αν δεν χωρέσουν όλες οι βαλίτσες τότε οι υπόλοιπες θα πρέπει να τοποθετούνται ανάμεσα στα εμπρός και πίσω καθίσματα και πίσω από τις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Καλό είναι να αποφεύγεται η φόρτωση της οροφής αφού αυξάνεται η αντίσταση του αέρα και ταυτόχρονα αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φοράτε ελαφρά και άνετα ρούχα. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση αθλητικά, που εξασφαλίζουν καλύτερο έλεγχο των πεντάλ και είναι πιο ξεκούραστα. Κάντε συχνές στάσεις, μετά από οδήγηση 2-3 ωρών. Αποφεύγετε να καταναλώνετε βαριά γεύματα, πριν από κάθε μεγάλη διαδρομή. Τα φρέσκα φρούτα δεν προσφέρονται για ταξίδι, τα αποξηραμένα ενδείκνυνται περισσότερο σαν σνακ στη διαδρομή. Οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί και σπόροι προσφέρουν κάποια πρωτεΐνη και το απαραίτητο λίπος για ενέργεια μεγάλης διάρκειας. Αποφύγετε τα γλυκά. Η υπεργλυκαιμία επηρεάζει αρνητικά την αντοχή σας.

Οδήγηση και οικονομία

Στους αυτοκινητοδρόμους χρησιμοποιούμε την αριστερή λωρίδα μόνο για προσπεράσεις. Aκολουθήστε τους κανόνες της οικονομικής οδήγησης. Χρησιμοποιήστε την ταχύτητα σταθερή, μην κάνετε άσκοπες αυξομειώσεις της ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους. Φουλάρετε το αυτοκίνητό σας στην πόλη, μιας και στους επαρχιακούς δρόμους οι τιμές είναι πιο «τσιμπημένες». Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν υπολογιστή ταξιδιού, που σας δείχνει τη μέση αλλά και τη στιγμιαία κατανάλωση καυσίμου. Σε αρκετά αυτοκίνητα υπάρχει ένδειξη προειδοποίησης αλλαγής ταχύτητας, με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου ή και πρόγραμμα οδήγησης (όπως comfort, sport και eco), με το τελευταίο να ενδείκνυται για πιο οικολογική οδήγηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Autohub
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk