Οταν ο «Κωσταρέλος» φτιάχνει ένα νέο τυρί, οι τυροφάγοι κατ’ αρχήν χαιρόμαστε ακόμη και πριν το δοκιμάσουμε. Οταν το δοκιμάσουμε όμως χαιρόμαστε διπλά.

Αυτό έπαθα κι’ εγώ σήμερα με το Σαχάνι το νέο τυρί του τυροκομείου Κωσταρέλου. Το δοκίμασα στο κατάστημα του Κολωνακίου, παρέα με την Χριστίνα Δάρμη που είναι υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του τυροκομείου και είχε καλέσει δημοσιογράφους φαγητού για να τους το συστήσει, αυτό και κάποια άλλα νέα προϊόντα στο εστιατοριό τους.
Λοιπόν, μού θύμισε το σπιτικό χαλούμι που έφτιαξαν επί τόπου μόνο για μένα, στον Στατό- Αγιο Φώτιο, ενα χωριό πάνω στα βουνά της Πάφου. Ενα εξαιρετικό τυρί που δεν έχει καμμιά σχέση με τα λαστιχωτά συνήθως τυριά για σαγανάκι που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε χαλούμια είτε ελληνικά βιομηχανοποιημένα. Αυτό είναι ένα τυρί που λειώνει ελαφρώς, διατηρεί την φρεσκάδα του ακόμη και ψημμένο, η υφή του δεν είναι λαστιχωτή και έχει ιδιαίτερο άρωμα. Με λίγο λεμονάκι είναι ένας θαυμάσιος μεζές.

Με την Χριστίνα συζητήσαμε για τα καινούργια προϊόντα που θα βρούμε στο κατάστημα του Κολωνακίου. Υπέροχα σάντουιτς με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και κοινό παρονομαστή την μαλακιά φέτα που είχαμε παρουσιάσει στο προηγούμενο τεύχος ως προϊόν του μήνα.


Με άλειμμα μαλακής φέτας όλα, το πρώτο με μουστάρδα σε μαύρη μπαγκέτα και κασέρι Τυρνάβου, χοιρινή μπριζόλα από τη Δράμα, αγγούρι, τοματίνια και baby mizouna (όπου μιζούνα, τα φύλλα του φυτού της μουστάρδας).

Το δεύτερο με chutney κρεμμυδιού και μαύρη σοκολάτα σε ψωμί brioche με γραβιέρα Κωσταρέλου (αυτή με τα χαμηλά λιπαρά) χοιρινό ψητό με βότανα πάλι από την Δράμα, παντζαρόφυλλα και τοματίνια.


Ένα απίστευτο club sandwich με μαρμελάδα σύκου σε ψωμί σταρένιο και ολικής άλεσης, με τσαλαφούτι του Κωσταρέλου, γαλοπούλα ψητή, mizouna, και λίγο λάδι τρούφας για μυρωδιά.
Και μια σαλάτα με αβοκάντο και μαλακή φέτα, λίγο εκτός εποχής.


Το τυροκομείο του Κωσταρέλου κλείνει φέτος τα 80 χρόνια λειτουργίας. Και μεγαλώνει. Πληθαίνουν τα σημεία πώλησης, αυξάνονται οι κωδικοί. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η παλιά, υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους.