Από τις 20 μέχρι τις 23/3 στο εστιατόριο «Balcony» στο Κουκάκι, μπορούμε να δοκιμάσουμε το ειδικό μενού του φεστιβάλ Καβάλα-Ιστορίες Γεύσεων (Κavala-Tales of Taste)* που θα σερβίρεται, παράλληλα με τα πιάτα του καταλόγου. Ενα μενού που μέσα από νοστιμότατα πιάτα διηγείται την γευστική ιστορία της περιοχής. Μια ιστορία που δομήθηκε μέσα στον χρόνο μέσα από τις αλληλεπιδράσεις διαφόρων πολιτισμών.

Κουζίνα με χαρακτήρα
Και ποιος δεν άφησε το πολιτιστικό του στίγμα στην Καβάλα που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων. Οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Σμυρνιοί, οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι και οι Καππαδόκες, οι Θρακιώτες, οι εβραίοι σεφαραδίτες επηρέασαν με τις κουλτούρα και τις συνήθειές τους την κουζίνα της περιοχής.

Τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα και τον πλούτο της τοπικής της κουζίνας λοιπόν θέλουν να αναδείξουν ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, σε συνεργασία με τον Καβαλιώτη στην καταγωγή σεφ Νίκο Φωτιάδη, executive chef του «Balcony».

Πολλές οι τοπικές συνταγές οι οποίες συλλέχθηκαν και εξελίχθηκαν. Ένα κομμάτι αυτών μπορούμε να δοκιμάσουμε στο «Balcony» στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που έχει μνήμες από το παρελθόν της Καβάλας αλλά πατάει σταθερά στο παρόν.

Το δοκιμάσαμε και το προτείνουμε

Το προσφάι του καπνεργάτη (κρεμμύδι, ελιές και παξιμάδι) είναι το πρώτο που έρχεται στο τραπέζι. Λιτό και ουσιώδες. Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα καβαλιώτικη ψαρόσουπα με ταχίνι από σουσάμι που καλλιεργείται στο Πάικο, οι μικρασιάτικοι μυδοσαρμάδες με μαύρες σταφίδες και κουκουνάρι, το σαρδελοπίλαφο με μνήμες από τον Πόντο, η σαλάτα με γαρίδες και σάλτσα από το ζουμί τους με ούζο Καβάλας, γλιστρίδα, μαρούλι και άνηθο. Θα ενθουσιαστείτε με το αρνί με σπανάκι ή αλλιώς τροντσίκος κον κάρνε, ένα πιάτο της σεφαραδίτικης κοινότητας της περιοχής και για το τέλος μια λαμπρή ιδέα, κρέμα μπαβαρουάζ από στραγγιστό γιαούρτι Παγγαίου, με θυμαρίσιο μέλι και καρυδάκι Θάσου.

Εκπαίδευση γεύσης
Τα πιάτα της Καβάλας διαμορφώθηκαν στα σεμινάρια γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκαν με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη. «Θέλουμε να εκπαιδευθούν και οι κάτοικοι της Καβάλας και οι εστιάτορες που έχουν σχεδόν ξεχάσει τα καβαλιώτικα φαγητά και τα προϊόντα της περιοχής. Οι εστιάτορες ακολουθούν μια μόδα, ανάλογα με το τι τους ζητούν και δεν οικοδομούν μία ταυτότητα στα εστιατόριά τους. Η Καβάλα έχει βουνό στην πλάτη της και μπροστά περιβάλλεται από θάλασσα. Δεν είναι πολλές οι περιοχές που έχουν τόσο ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Είναι η «Πόλη του Ψαριού» η κουζίνα της όμως περιλαμβάνει και κρέατα και ορεινές συνταγές».

Το μενού του φεστιβάλ κοστίζει € 25/ άτομο
Balcony, Βεΐκου 1, Κουκάκι, 211-4118.437

*Η δράση «Kavala Tales of Taste»
Αποτελεί αναπτυξιακό στόχο του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Σωματείο Δ/ντών Εστιατόρων-Ταβερνών-Εξοχικών Κέντρων Ν. Καβάλας. Αφορά ένα πλάνο ενεργειών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας, κεφαλαιοποιώντας και προωθώντας την τοπική και εθνική γαστρονομική κληρονομιά.