Η νευροτοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία είχε τοποθετηθεί στη βαλίτσα της κόρης του Γιούλια, προτού αυτή αναχωρήσει από την Μόσχα για τη Βρετανία, γράφει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.
Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου. Οι δυο τους νοσηλεύονται έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση.Η Γιούλια Σκριπάλ ταξίδεψε αεροπορικώς στο Λονδίνο από την Ρωσία στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Οι βρετανοί ερευνητές διερευνούν την υπόθεση να είχε εμποτιστεί με την νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση κάποιο ρούχο, κάποιο καλλυντικό ή κάποιο δώρο που ανοίχτηκε στο σπίτι του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, γράφει επίσης η Telegraph, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.
Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι στην δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα και της κόρης του χρησιμοποιήθηκε η τοξική ουσία Νοβιτσόκ, ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που δημιουργήθηκε από τον σοβιετικό στρατό. Από την ουσία αυτή δηλητηριάστηκε και ένας Βρετανός αστυνομικός που αντιμετώπισε το περιστατικό.
Μετά την πρώτη αυτή επίθεση που γίνεται γνωστή με τη χρήση ενός τέτοιου όπλου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανία επέρριψε την ευθύνη στην Μόσχα και έδωσε διορία μια εβδομάδα σε 23 Ρώσους, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι κατάσκοποι που δουλεύουν υπό την κάλυψη της διπλωματικής ιδιότητας στην πρεσβεία του Λονδίνου, να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.
Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν χθες εξάλλου από κοινού τη Ρωσία να εξηγήσει πως κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθεί η τοξική αυτή ουσία σε βρετανικό έδαφος. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και κατηγορεί το Λονδίνο ότι προκαλεί αντιρωσική υστερία.
Ρώσος χημικός αμφισβητεί την εκδοχή της Telegraph για τη νευροτοξική ουσία
Ο Ρώσος χημικός, που είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την συσκευασία χημικών ουσιών, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εκδοχή της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, απαντώντας με δηλώσεις του στην εφημερίδα της Ρωσίας Vedomosti ότι, όσον αφορά τις δηλητηριώδεις ουσίες, υπάρχει οικιακός τρόπος συσκευασίας τους και επαγγελματικός και αυτοί οι δύο τρόποι συσκευασίας δεν πρέπει να συγχέονται.
«Οι ουσίες της κατηγορίας αυτής που μας ενδιαφέρουν διεισδύουν στα περισσότερα υλικά των οικιακών συσκευασιών- τα εμποτίζουν. Δηλαδή κάποιος πρέπει επαγγελματικά και σε εξειδικευμένο εργαστήριο να πακετάρει τα ρούχα ή τα καλλυντικά, να ψεκάσει την συσκευασία εξωτερικά και να την τοποθετήσει. Η επαγγελματική συσκευασία δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με την οικιακή, δεν πρέπει να συγχέονται αυτά τα δύο είδη συσκευασίας», δηλώνει ο χημικός στην εφημερίδα Vedomosti.