Η θεραπαινίς Καντελάρια τράβηξε τις μεταξένιες κουρτίνες. Ενα «βαρύ», γκρίζο χρώμα με μαβιές πινελιές είχε τυλίξει το τοπίο της Βουλιαγμένης. Καθισμένη στη στρογγυλή, χειροποίητη ξύλινη καρέκλα του Pierre Jeanneret παρακολουθούσα το ιστιοφόρο, μοναδικό δημιούργημα των ναυπηγείων Perini Navi, να κινείται νωχελικά πάνω στο νερό.

Μέσα από τις τζαμαρίες μπορούσα να διακρίνω τα χρυσά γράμματα στα πλαϊνά του mega yacht. Ο ιταλός billionaire είχε χαρίσει στο σκάφος το όνομα της συζύγου του. Το κινηματογραφικού τύπου «Gabriella» ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες από τη Νότια Ιταλία για ένα σύντομο ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής επισημαίνει ότι αυτό είναι το πρώτο «δοκιμαστικό» ταξίδι του ιστιοφόρου προτού αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος.

«Ο Μάσιμο ήταν πάντα ιδιαίτερα μεθοδικός, συντονισμένος, προνοητικός» υποστηρίζει ο golden heir. Δοκιμάζω λίγο από το Malawi Antler after tea. Σκέφτομαι ότι ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής έχει απόλυτο δίκιο όταν αναφέρεται στις αρετές του γοητευτικού Μάσιμο. Μερικά εικοσιτετράωρα πριν τον ακολουθήσαμε στο Μιλάνο για να παρακολουθήσουμε μαζί το show του οίκου Moncler. Τα ρούχα του σκι με την υπογραφή των Simone Rocha και Graig Green έκαναν τους τζετ σέτερ, λάτρεις του σπορ να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι από τις πρώτες σειρές.

Αμέσως μετά, σε απόλυτο πάντοτε συντονισμό, αναχωρήσαμε για το υπερπολυτελές spa Henri Chenot στη Φρανσιακόρτα. Πληροφορούμαι ότι νεαρός Ελληνας, πολύ γνωστός επιχειρηματίας φιλοξενεί στην κατοικία του στα βόρεια προάστια κορυφαίο σεφ του Chenot Health Wellness. Ο σεφ τού ετοιμάζει αποκλειστικά –έναντι αδράς βέβαια αμοιβής –σπέσιαλ διαιτητικό μενού…

Πέπλα μυστικότητας και το δείπνο…

Οι ευωδιές του Malawi Antler tea (μόνο λίγα κιλά από αυτό το τσάι μπορούν να παραχθούν κάθε χρόνο) γεμίζουν τον χώρο. Ο Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής, αν και έχει δοκιμάσει τις πλέον σπάνιες ποικιλίες στην ειδική «tea area» του Spa Chenot όπως και αυτή του «L’Albereta Relais and Chateaux», με διαβεβαιώνει ότι αυτό εδώ είναι το καλύτερο. Οι σεφ του super luxury spa φθάνουν με άκρα μυστικότητα σε mansions και θαλαμηγούς της ελληνικής οικονομικής ελίτ.

Οι περισσότεροι άλλωστε δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο να ταξιδέψουν στην Ιταλία και να ακολουθήσουν ένα διαιτητικό πρόγραμμα αρκετών ημερών μέσα στο Espace Chenot Health Wellness. Το yacht «Gabriella» συνεχίζει το ταξίδι του. Ο χρυσός κληρονόμος λέει ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι γεμάτη από εκρηκτικά γεγονότα.

Συζητήσεις γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το επικίνδυνο «πέπλο» που καλύπτει πλέον το Αιγαίο λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς των γειτόνων μας, τον ανασχηματισμό, τις «λεπτές ισορροπίες», τους νεαρούς πολυσυζητημένους τεχνοκράτες με το «αθώο» πρόσωπο. Αισιόδοξη κουκκίδα η επένδυση της Tesla και του φοβερού επιχειρηματία και διεθνούς συλλέκτη Ελον Μασκ (τον συνάντησα στην top «Six Gallery» του Μιλάνου) στην Ελλάδα.

Ο επιφανής επίσης κολεξιονέρ κ. Κασσανδρής αναφέρεται στην έκθεση της ταλαντούχας αμερικανίδας εικαστικού Taryn Simon (με τίτλο «Paperwork and the Will of Capital») στην «Gagosian Gallery» της οδού Μέρλιν. Η Taryn (είναι παντρεμένη με τον Τζ. Πάλτροου, αδελφό της διάσημης star) ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε private dinner το οποίο πραγματοποιήθηκε στο γνωστό restaurant «Vezene».

Οι παρόντες στο δείπνο

Ενα δείπνο στο κομψό εστιατόριο, με 45 άτομα να δίνουν το παρών. Συλλέκτες, διευθυντές μουσείων και πολλοί νεαροί επιχειρηματίες με ωραία κορίτσια ήταν εκεί για να τιμήσουν τη δυναμική Χριστίνα Παπαδοπούλου που «τρέχει» την αθηναϊκή «Gagosian» και βέβαια τη low profile (χορτοφάγο) εικαστικό. Ανάμεσά τους ο συλλέκτης Γεράσιμος Γιαννόπουλος, η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, η Μάγδα Μπαλτογιάννη με τον γιο της Δημήτρη και την κόρη της Αρτεμη, η Αφροδίτη Γκόνου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Χάρης Βαφειάς με την αδελφή του Κατερίνα, η Αταλάντη Μαρτίνου, η Μαρίλυ Κανελλάκη, η Λώρα Τσουκαλά, οι επιχειρηματίες Δαμιανός Οικονομίδης και Ιάσων Τσάκωνας, με την όμορφη αρχιτέκτονα σύζυγό του, η Ειρήνη Βενιάμη, ο Χρήστος Μάγκος, η Αλίκη Μαρκάντια-Λαμπροπούλου, η Λένα Οικονομίδη-Γκέρτσου, ο Φίλιππος Τσαγκρίδης.

Μόνο για λίγους…

Επιλέγω τη φόρμα με τις παγέτες που η Πενέλοπε Κρουζ φοράει στο τηλεοπτικό family drama με επίκεντρο την περιπετειώδη ζωή του Gianni Versace. (Ολα τα νέα γύρω από το fashion world μπορεί να ανακαλύψει κανείς στη δημοσιογραφική ενότητα «Blackstrawberry» του portal in.gr με την υπογραφή της δημοσιογράφου του «Βήματος» Μαργαρίτας Σφέτσα.) Καλεσμένη σε birthday party στο νέο spot «Woo Woo» στην Πατριάρχου Ιωακείμ, παρακολουθώ συζητήσεις γύρω από την ξαφνική «αδυναμία» των κατοίκων του Κατάρ και του Αμπου Ντάμπι για εμβληματικά έργα τέχνης. Η θορυβώδης, κοντινή παρέα καταριανών επιχειρηματιών οι οποίοι αναφέρονται στις εξαιρετικές συλλογές τους με Cezanne, Damien Hirst και Jeff Koons έχει ανάψει φωτιές. Ο επίσης σημαντικός συλλέκτης και δωρητής σε γνωστούς πολιτιστικούς οργανισμούς Αντώνης Κομνηνός ήταν ο οικοδεσπότης σε gathering μέσα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Τσιμπάω τη σαλάτα αστακού στο εντυπωσιακό «σαλόνι» του κολωνακιώτικου spot ενώ ο performer τραγουδάει, πάνω στη μικρή σκηνή. Παρακολουθώ μια άλλη παρέα, ελλήνων επιχειρηματιών αυτή τη φορά. Σκέφτομαι ότι τελικά κάποιοι σχολιάζουν με… στυλ γύρω από πρόσωπα, γεγονότα, πράγματα, χωρίς να είναι παρόντες. Ισως γι’ αυτό δημιουργούνται λάθη και τραγελαφικές καταστάσεις. Τα πραγματικά «κλειστά», ακριβοθώρητα, πίσω από τους ψηλούς τοίχους επαύλεων γεγονότα είναι για λίγους…

Οι εφοπλιστές στο ιδιωτικό νησί και ο γάμος της Αλεξάνδρας

Πανίσχυρο πρώην στέλεχος πολιτικού κόμματος, το οποίο διαθέτει διαμέρισμα στα νότια προάστια, με διαβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει ποτέ το περίφημο επίδομα ενοικίου. Ο Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής, με αφορμή την άφιξη του ιταλού σεφ, υποστηρίζει ότι και άλλοι διάσημοι συνάδελφοί του θα ταξιδέψουν στα τέλη Μαΐου με προορισμό την Ελλάδα και αφορμή τη μεγάλη εορτή των Ποσειδωνίων. Αν και επίσημα το γεγονός ξεκινάει τον Ιούνιο, πολλά ιδιωτικά δείπνα και gatherings θα πραγματοποιηθούν σε επαύλεις και yachts μερικές ημέρες νωρίτερα. Πληροφορούμαι ότι κάποια διεθνή εφοπλιστικά ονόματα θα «πετάξουν» με υπερσύγχρονα ελικόπτερα στο ιδιωτικό νησί έλληνα μεγαλοεφοπλιστή.

Ο χρυσός κληρονόμος με ενημερώνει ότι αυτό το καλοκαίρι, γεμάτο από αστραφτερά γαλάζια και λευκά χρώματα, θα γίνουν οι γάμοι της Αλεξάνδρας Οικονόμου (κόρης του γνωστού εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου) με τον εδώ και χρόνια αλλοδαπό σύντροφό της. Η νεαρή Αλεξάνδρα, η οποία συνήθιζε να διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη Νέα Υόρκη, δραστηριοποιείται με επιτυχία στο διεθνές art world. Ακολουθώντας έτσι τα βήματα του father George, ο οποίος είναι σημαντικός συλλέκτης με ιδιαίτερη αδυναμία στα έργα του Γερμανού Οτο Ντικς αλλά και των Ταρίν Σάιμον και Ρασίντ Τζόνσον. Αρκετά πιο μακριά από τη Βουλιαγμένη, με «φόντο» το σπίτι της στο Κολωνάκι, η Ευγενία Χανδρή παρέθεσε δείπνο για καλούς φίλους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ