Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά για τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς τον πρώτο μήνα του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), ταξινομήθηκαν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1.253.877 αυτοκίνητα. Η αύξηση κατά 7,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 είναι η υψηλότερη που σημειώνεται τους τελευταίους οκτώ μήνες και οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των μεγεθών στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εθνικές αγορές αλλά και στην προσθήκη νέων μοντέλων που σταδιακά παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους.
Παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν στη βρετανική αγορά (-6,3%), στην οποία οι πωλήσεις μειώθηκαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα, το θετικό πρόσημο στην Ισπανία (+20,3%), στη Γερμανία (+11,6%), στην Ιταλία (+3,4%) και στη Γαλλία (+2,5%) δημιουργεί αισιοδοξία για ένα νέο ρεκόρ πωλήσεων στο τέλος του 2018. Η αισιόδοξη πρόβλεψη τροφοδοτείται και από την πρόοδο των μικρότερων αγορών, όπως η Ρουμανία (+66,4%), η Σλοβακία (+48,8%), η Ουγγαρία (+38,5%) ή η Ελλάδα (+37,5%).
Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων (73,4%) εμφάνισε τον Ιανουάριο ο όμιλος PSA (Peugeot-Citroen), καθώς στα μεγέθη του ενσωματώθηκαν και οι επιδόσεις της Opel, ενώ η κορεατική Hyundai βελτίωσε τη θέση της κατά 14,4%. Στους κερδισμένους εντάσσονται και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί όμιλοι, με αυτόν της Renault να βρίσκεται στο +9,5% και εκείνον της VW στο +9,2%. Αυξητικά κινήθηκαν επίσης ο όμιλος Toyota (+9,6%), η Ford (+2,1%), η KIA (+5,4%) και η Volvo (+5,2%). Στη μάχη των premium εταιρειών η Mercedes-Benz βρέθηκε ψηλότερα από τις Audi και BMW τόσο σε επίπεδο ποσοστών όσο και σε αριθμό ταξινομήσεων, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες (-6,4%) από όλους τους κατασκευαστές κατέγραψε ο όμιλος Jaguar-Land Rover. Συρρίκνωση πωλήσεων εμφάνισε και η Fiat με -5,7%, με την «αδελφή» Jeep να βελτιώνει τη θέση της κατά 67,3%. Τέλος, συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις της Honda επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς σε μια αγορά περίπου 1,25 εκατ. αυτοκινήτων η ιαπωνική φίρμα διέθεσε τον προηγούμενο μήνα στην Ευρώπη μόλις 11.372 αυτοκίνητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ