Ποτέ στο παρελθόν μια εταιρεία αυτοκινήτων δεν προκάλεσε με την παρουσία της στην κορυφαία έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας τέτοια αίσθηση όση αυτή που δημιούργησε η Mercedes-Benz στο εφετινό Consumer Electronics Show των ΗΠΑ.
Ο λόγος είναι διττός: αφενός οι καινοτομίες του νέου συστήματος πληροφόρησης και ψυχαγωγίας MBUX, αφετέρου ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο ήδη από τη βασική έκδοση της επερχόμενης A-Class. Οσο για την απόκρισή του, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή σε ταχύτητα και πληρότητα, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε συνοδηγώντάς την στους δρόμους του Las Vegas, στις αρχές Ιανουαρίου.
Εξαιρετικά φιλικό στη χρήση, καθώς υιοθετεί τις αρχές χειρισμού των smartphones, το MBUX σου δίνει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσεις είτε μέσω αφής απευθείας στις δύο οθόνες των 7,0 ή 10,25 ιντσών στο ταμπλό του αυτοκινήτου, είτε μέσω της επιφάνειας αφής στην κεντρική κονσόλα, ή τέλος μέσω φωνητικών εντολών. Προφέροντας για παράδειγμα ο οδηγός τη φράση «Hey Mercedes» το σύστημα τον ρωτά πώς μπορεί να τον βοηθήσει και από εκεί και πέρα ξεκινά μια ροή ενεργειών και πληροφοριών για τα πάντα: από το τι καιρό κάνει τη δεδομένη στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέχρι ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές προς έναν προορισμό αν η προεπιλεγμένη έχει κίνηση.
Αν ο οδηγός πει «κρυώνω» ή «ζεσταίνομαι» το σύστημα τροποποιεί την εσωτερική θερμοκρασία, ενώ προτείνει ενδιαφέροντα σημεία επίσκεψης ή διασκέδασης καθώς λόγω των αρχών τεχνητής νοημοσύνης που το διέπουν «μαθαίνει» τις συνήθειες του χρήστη του απαντώντας σε μια από τις 23 γλώσσες τις οποίες ήδη εξυπηρετεί, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει στις οθόνες του όχι μόνο τις λειτουργίες του αυτοκινήτου αλλά και πληροφορίες για οτιδήποτε του ζητηθεί με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια μέσω της άμεσης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (από μια ημερομηνία γέννησης μέχρι την αναπαραγωγή οποιουδήποτε τραγουδιού βρίσκεται σε μια από τις πλατφόρμες αναζήτησης μουσικής).
Επίσης, το Mercedes-Benz User Experience μετατρέπει φωνητικά μηνύματα σε γραπτά SMS και το αντίθετο, εκτελεί τηλεφωνικές κλήσεις και απεικονίζει στις δύο οθόνες διαφορετικό περιεχόμενο μέσα από μια ποικιλία τρισδιάστατων γραφικών. Κατά τη διάρκεια της δικής μας εμπειρίας, ο οικοδεσπότης μας ζητούσε συνεχώς από το σύστημα ετερόκλητες πληροφορίες προτρέποντάς μας να ρωτήσουμε τα πλέον απίθανα πράγματα.
Πέρα από αυτά, οι οθόνες διαθέτουν τρία επίπεδα λειτουργίας: στο «Homescreen» εμφανίζονται τα βασικά applications –όπως το τηλέφωνο, η πλοήγηση και το ραδιόφωνο, στο «Basescreen» απεικονίζονται στοιχεία για λεπτομερέστερες ρυθμίσεις διαφόρων λειτουργιών ενώ στο «Submenu» το σύστημα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο. Παράλληλα με την αναγνώριση κινήσεων του χεριού χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε επαφή στις οθόνες, το MBUX παρέχει τη δυνατότητα γραφής σε αυτές χωρίς να απεικονίζεται πληκτρολόγιο. Και όλα αυτά εντελώς φυσιολογικά και κυρίως γρήγορα. Θα το διαπιστώστε σε λίγους μήνες, όταν η νέα A-Class βρεθεί στα σημεία πώλησης και στη χώρα μας.

Προ των πυλών η νέα A-Class

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση της νέας A-Class στην ευρωπαϊκή αγορά έχει ξεκινήσει, με το αυτοκίνητο να αποκαλύπτεται στο Αμστερνταμ στις 2 Φεβρουαρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου να παρουσιάζεται στην έκθεση της Γενεύης. Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν στα τέλη του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς. Η αναβάθμιση του θαλάμου επιβατών και η προσθήκη τεχνολογίας που τη διατηρεί σταθερά μπροστά από τους ανταγωνιστές της είναι τα δύο νέα στοιχεία της στρατηγικής της Mercedes-Benz, η οποία καθιστά την A-Class φορέα καινοτόμων στοιχείων που θα προστεθούν αργότερα στα ακριβότερα μοντέλα της.

info

Το σύστημα info-tainment της A-Class είναι συμβατό με smartwatch (watchOS και Android Wear 2.0) και smartphone (Apple CarPlay, Google Android Autο)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ