Η Μούργα έχει τη δική της φιλοσοφία. Δεν κάνει απολύτως καμία προσπάθεια να σε κερδίσει. Κάνει απλώς τη δουλειά της. Φροντίζει για την καλύτερη πρώτη ύλη και το πλέον σεμνό, ωστόσο δημιουργικό μαγείρεμα. Ιδιοκτήτης και αρχηγός στην κουζίνα είναι ο σεφ Γιάννης Λουκάκης, με καταβολές από τη Νέα Φωλιά. Μετατρέπει σε πιάτα με ουσία και λόγο ολόφρεσκα (μόνο) ψαρικά και θαλασσινά μαζί με αποκλειστικά βιολογικά λαχανικά, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ακόμη και στο τηγάνι), λίγα και επιλεγμένα τυροκομικά, καθώς και διάφορα εκλεκτά προϊόντα σε βαζάκια, όπως μυρωδικά, τουρσιά και ξύδια. Λόγος, για παράδειγμα, να πάει κάποιος στη Μούργα αποτελεί η οσπριάδα με θράψαλο στη σχάρα. Γιορτή οσπρίων θα έλεγα εγώ, με τα ψωμωμένα ρεβίθια, τα μαύρα τραγανά φασόλια και την μπόλικη κινόα, δεμένα με έ.π. ελαιόλαδο και ξίδι με καρύδι, ενώ το θράψαλο απλωμένο επάνω τους να κρατάει μέσα του ζουμί και αλμύρα. Λόγος είναι και ο βραστός μπακαλιάρος, ένας αχτύπητος τσιπουρομεζές, πλασμένος με ψωμάκι, λάδι και λεμόνι, με ψητές πατατούλες και κολοκυθάκια σε πουρέ κουνουπιδιού, όπως και το μαγιάτικο στη σχάρα με πουρέ τσουκνίδας, και φυσικά ένα από τα κλασικά πιάτα του καταστήματος, οι λαχανοντολμάδες με ρύζι και καραβίδα.
Οχι περισσότερα από 15 πιάτα όλα κι όλα, συν λίγα τυριά, κυρίως από τη Νάξο και τα Ανώγεια, συνθέτουν τον κατάλογο και τη συνολική εικόνα της γεύσης στη Μούργα, συνδεδεμένη με ό,τι αποκαλούμε όλοι μας οικείο φαγητό, ελληνικό και λίγο πειραγμένο, με την έννοια «ολοκληρωμένο». Κόστος: 15-20 € / άτομο.

Ευχάριστη έκπληξη στάθηκε την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τη Μούργα η λίστα με τα κρασιά, όμορφα στημένη, με λευκούς κυρίως οίνους αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες.

Μούργα: Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 268826