Ο βιοκαλλιεργητής Κώστας Κρεμμύδας, γεωπόνος, που έχει το κτήμα του στο Καστέλλι Χανίων και στέλνει κάθε εβδομάδα στην Αθήνα, σε χαρτόκουτα, προϊόντα δικά του αλλά και συνεργατών του, είναι ένα «ανήσυχος» άνθρωπος. Δεν επαναπαύεται στα – πολύ καλά – κλασικά λαχανικά και φρούτα που διαθέτει, αλλά όλο και δοκιμάζει κάτι καινούργιο. Γεύθηκα λοιπόν και σας προτείνω τα νεότερά του:

1. Σέσκουλα με χρωματιστό μίσχο. Δεν διαφέρουν γευστικά από τα κανονικά, είναι δημιουργήματα της φύσης (δεν «βάφονται» δηλαδή, ούτε είναι γενετικά τροποποιημένα) και προσθέτουν χρώμα στο πιάτο μας.

2. To γιαλοράδικο. Είδος σταμναγκαθιού. Η μόνη διαφορά του είναι πως τα φυλλαράκια του δεν είναι τόσο πριονωτά και καλλιεργείται κοντά στη θάλασσα – στον γιαλό δηλαδή. Κατά τα άλλα, η γεύση είναι η ίδια – πικρό και «δυνατό» χορταρικό που το καταναλώνουμε βραστό, μαγειρευτό ή ως σαλάτα ωμή.

3. Μιλώντας για σαλάτα… Μέχρι τώρα γνώριζα πως η μουστάρδα γίνεται από το σινάπι. Ποτέ δεν με είχε απασχολήσει από ποιο φυτό γεννιέται αυτός ο σπόρος. Από τον Κρεμμύδα δοκίμασα 3 διαφορετικές ποικιλίες της Brassica juncea (φαιάς μουστάρδας) σε σαλάτα. Ανάλογα με το είδος, είναι λίγο ως πολύ πικάντικο, πράσινο ή κόκκινο, το συνδυάζετε αν θέλετε και με άλλα λαχανικά.

Πληροφορίες: http://biokremmydas.gr/ τηλ. παραγωγού: 6936873007.