«Εγώ θέλω να φτιάχνω ποτά και να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους. Άλλωστε το μότο μας είναι “Κράτησέ το απλό, καλοφτιαγμένο, νόστιμο, καλοστημένο». Ο Κωνσταντίνος Γιακιντζής, επικεφαλής μπαρτέντερ στο «Opera Quarta» (που θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου), της οδού Κριεζώτου στο Κολωνάκι, αλλά και του «Ombre» στο Ψυχικό, δεν έχει ως στόχο να μας εντυπωσιάσει. Το κατορθώνει όμως, χωρίς πολλή προσπάθεια. Στα 15 χρόνια εμπειρίας του στον χώρο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κλασικό είναι διαχρονικό και σηκώνει μικρές μόνο παρεμβάσεις. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, κινούνται οι προτάσεις του: κοκτέιλ λίγο πειραγμένα και σε παραλλαγές. Για εμάς ετοίμασε μία τριλογία negroni που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι.

Negroni Trilogy
Η κάθε συνταγή είναι για 1 ποτήρι

Classico
Ανακατεύουμε σε ένα γυάλινο δοχείο ανάδευσης 30 ml London dry gin, 35 ml Campari, 25 ml Vermouth Rosso, 10 ml Picon και φλούδα από ακέρωτο λεμόνι ή πορτοκάλι. Προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι.

Café e Limone
Ρίχνουμε σε ένα γυάλινο δοχείο ανάδευσης, χωρίς πάγο, 35 ml Old Tom gin, 30 ml Campari, 25 ml λικέρ κίτρο, 5 ml Cynar (ιταλικό λικέρ βοτάνων), λίγο (dash) bitters κακάο και 10 κόκκους καφέ και σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε τους κόκκους και σερβίρουμε σε ποτήρι του μαρτίνι. Γαρνίρουμε με το ξύσμα. Βάζουμε πάνω στο ποτό τους κόκκους καφέ και τους καίμε λίγο με ένα καμινέτο. Αν δεν έχουμε, σερβίρουμε με τον καφέ χωρίς να τον κάψουμε. Γαρνίρουμε και με ξύσμα ακέρωτου λεμονιού.

Recioto
Ανακατεύουμε σε ένα γυάλινο δοχείο ανάδευσης 35 ml London dry gin, 35 ml Campari και 35 ml Recioto della valpolicella (κόκκινο, γλυκό κρασί). Προσθέτουμε πάγο τόσο ώστε να γεμίσει το δοχείο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ψηλό, λεπτό ποτήρι. Γαρνίρουμε με σμέουρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα και ξερά σύκα

Tip

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις ποσότητες των υλικών και να φυλάξουμε το μείγμα σε αποστειρωμένη γυάλινη φιάλη στο ψυγείο.