• Αναζήτηση
 • Στην λαϊκή με χιούμορ

  Στην βιολογική λαϊκή του Π. Ψυχικού συνάντησα την Ασημίνα Χρυσούλα. Ο πάγκος της με τράβηξε με την ποικιλία του και τις «πρασινάδες» του. Ολα τα μυρωδικά της εποχής, μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, ρόκα, σκέσκουλα, βρούβες, γλιστρίδες, όλόφρεσκα «της ώρας». Δίπλα ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια μελιτζάνες, πατζάρια, λάχανα, καρόττα, κολοκύθες, λίγο περίεργα, λίγο ακανόνιστα, λίγο στραβοχυμένα. Καθόλου πανομοιότυπα και ισομεγέθη. Καλλιεργεί βιολογικά όλα τα ζαρζαβατικά και τα μυρωδικά, όλα υπαίθρια και με δικούς της σπόρους. Ετσι εξηγείται η ποικιλομορφία των ζαρζαβατικών. Πρόκειται για παλιές, ντόπιες ποικιλίες. Στον Μαραθώνα το κτήμα της που καλλιεργεί από το 2005, πιστοποίηθηκε αμέσως ως βιολογικό. Γιατί βιολογικό; «Η χημεία δεν είναι καλό πράγμα, βλάπτει την υγεία και του καταναλωτή και του καλλιεργητή, βλάπτει και το περιβάλλον.» Και γιατί παλιοί σπόροι; «Για να παίρνεις εσύ ντομάτες και να φυτεύεις τους σπόρους στο μπαλκόνι σου, να έχεις ντοματιές». Αστειεύεται βεβαίως, αλλά με διαβεβαιώνει ότι κάποιες πελάτισσές της φύτεψαν ντομάτες και βγήκαν στο μπαλκόνι τους. «Μικρή παραγωγή, δεν είναι ανταγωνισμός» λέει πάλι «αλλά να ξέρεις οι παλιές ποικιλίες είναι πιο προσαρμοσμένες στο περιβάλλον αρρωσταίνουν λιγότερο και δίνουν και καλλίτερα λαχανικά, μού φαίνονται πιο νόστιμα από τάλλα.»

  Ασημίνα Χρυσούλα: 6979 81 66 85.  Θα βρούμε τον πάγκο της στις βιολογικές λαϊκές της Κηφισιάς την Δευτέρα, του Π. Ψυχικού την Τρίτη, του Χαλανδρίου την Τετάρτη, της Καισαριανής την Παρασκευή και της Βούλας το Σάββατο.

  Γευσιγνώστης
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk