Η αλήθεια είναι ότι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία» σερβίρουν εξαιρετικό τσάι. Ανάλογα με αυτά τα οποία απολαμβάνουν οι θαμώνες στα εμβληματικά “The Claridges” της Brook Street και το “The Dorchester” επί της ParkLane. Στα χειροποίητα ξύλινα κουτιά «κρύβονται» πλούσιες ποικιλίες τσαγιού. Το ρόφημα σερβίρεται σε English style. Ακριβώς όπως στους υπερπολυτελείς χώρους φιλοξενίας της Βρεττανικής πρωτεύουσας. Οι τσαγιέρες από ασήμι είναι τόσο βαριές που κάποιες φορές οι «αδέξιοι» επισκέπτες νιώθουν στα δάκτυλά τους το «άγγιγμα» του καυτού νερού. Το παραδοσιακό English style tea σερβίρεται πάντα στο “Winter Garden” στο ισόγειο της “Grande Bretagne”.

Τα τραπέζια του «Χειμερινού Κήπου» με τις βελούδινες πολυθρόνες γύρω, στρώνονται με λευκά λινά τραπεζομάντιλα. Μαζί με το τσάι, καταφθάνουν τα scones και διάφορα άλλα γλυκά και αλμυρά βουτήματα. Τοποθετημένα σε τετραώροφες πορσελάνινες πιατέλες. Κάποιοι άλλοι μπορούν να «πάρουν» το τσάι τους στο “Alexander’s” Βar. Εκείνοι οι οποίοι είναι φανατικοί καπνιστές ανεβαίνουν στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου όπου υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, μάλλον αποικιοκρατικού στυλ. Ποτέ όμως το τσάι-τουλάχιστον στις επίσημες εκφάνσεις του-δεν σερβίρεται στο Roof Garden. Στον όγδοο όροφο του ιστορικού hotel φιλοξενείται το εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα.

Οι κυρίες Εμινέ Ερντογάν και Μπέτυ Μπαζιάνα απόλαυσαν λοιπόν το τσάι τους στο φημισμένο εστιατόριο του όγδοου ορόφου. Το προσωπικό του restaurant ακριβώς επειδή στον συγκεκριμένο χώρο δεν συνηθίζουν να σερβίρουν τσάι, σκέφθηκαν μια έξυπνη λύση. Κράτησαν μακριά τους πελάτες από το «πάτιο», όπως το χαρακτηρίζουν οι Ισπανοί. Ένα γυάλινο χώρο ο οποίος αποτελεί προέκταση του εστιατορίου και προσφέρει πολύ όμορφη θέα στη μεγάλη εξωτερική βεράντα αλλά και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ο χώρος αυτός δεν υπήρχε δύο χρόνια πριν. Δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτούς που επιθυμούν να καπνίσουν μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Τσάι με άρωμα μέντας και πράσινο…διαίτης

Το τσάι σερβιρίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης με «φόντο» την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Λευκό λινό τραπεζομάντιλο, πορσελάνινα και ασημένια σερβίτσια και το χαρακτηριστικό βάζο με τις Χριστουγεννιάτικες μικρές μπάλες και το γκι. Η Εμινέ Ερντογάν επέλεξε τσάι με άρωμα μέντας ενώ η Μπέτυ Μπαζιάνα προτίμησε green tea. Το πράσινο τσάι το οποίο επιλέγουν οι γυναίκες οι οποίες προσέχουν τη σιλουέτα τους.

Η κυρία Ερντογάν τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία σε μια ποιότητα λευκού τσαγιού, το οποίο στοιχίζει 1.800 ευρώ το κιλό. Η αραβικής καταγωγής Εμινέ Γκιουλμπαράν Ερντογάν είχε «κρατήσει» στο κεφάλι της τη μαντίλα σε μουσταρδί χρώμα και το ασορτί ζιβάγκο στη διάρκεια της συνάντησής της με την κ. Μπαζιάνα. Άλλαξε όμως το κλασικό «σταυρωτό» γκρι παλτό με ένα σοκολά, το οποίο «στόλιζαν» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι, oriental σχέδια. Προσωπικά, μου θύμιζαν τα “prints” τα οποία λανσάρει ο οίκος Versace εδώ και πολλά χρόνια. Η 62χρονη Εμινέ ακύρωσε τις προγραμματισμένες επισκέψεις της στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Πλάκα και το Νοσοκομείο για πάσχοντα παιδιά, προβάλλοντας μια ξαφνική αδιαθεσία. Παρατηρώντας την Εμινέ, λάτρη της καλής ζωής και των ακριβών, επώνυμων ρούχων, δεν έδειχνε καθόλου σημάδια αδιαθεσίας. Ίσως πάλι η χαμογελαστή κυρία Ερντογάν να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο κρύβει καλά μια ξαφνική ζάλη ή ένα πόνο στο στομάχι.

Η σύντροφος του πρωθυπουργού ήταν πραγματικά πολύ χαριτωμένη μέσα στο σύνολό της σε κάμελ, μαύρα και λευκά χρώματα. Το πιο κομψό όμως σημείο της εμφάνισής της, ήταν οι ψηλοτάκουνες μαύρες δερμάτινες γόβες (πολύ θηλυκό το τακούνι στιλέτο) συνδυασμένες σωστά με nude καλσόν. Σημαντικό στοιχείο το «κόψιμο» του φορέματος στα μπράτσα. Ειδικά φτιαγμένο για γυναίκες με καλογυμνασμένα χέρια. Στην «Μεγάλη Βρεττανία» οι πελάτες προτιμούν ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία τσαγιού το Vanilla Roibosh (το επέλεξε και η πριγκίπισσα Ίρα Φον Φύρστενμπεργκ η οποία πριν λίγες μόλις ώρες από την άφιξη του Ερντογάν είχε εγκαταλείψει την σουίτα της στο «αδελφάκι» ξενοδοχείο “King George”). Επιλέγουν επίσης Darjeen, Granny’s Garden και το White Win Long. Οι κυρίες Ερντογάν και Μπαζιάνα προτίμησαν τον όγδοο όροφο και το priveé σκηνικό που δημιούργησαν οι υπεύθυνοι του hotel. Το “Winter Garden” είναι άλλωστε γεμάτο από κόσμο το απόγευμα.

Τα διαμάντια του Βoucheron, οι Ιταλοί και Γάλλοι designers

Η κυρία Ερντογάν έχει τη δική της ομάδα γυναικών σωματοφυλάκων. Κάποιες από αυτές είναι πολύ νεαρές και όμορφες. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, τα πλούσια μακριά μαλλιά και οι πολύ ψηλές αλογοοουρές. Η κυρία Ερντογάν δεν αποχωρίζεται τις ολομέταξες Hermes, Salvatore, Ferragamo και Dior μαντήλες της. Οι τσάντες της είναι συλλεκτικές. Φέρουν την υπογραφή μεγάλων γαλλικών και ιταλικών οίκων. Στοιχίζουν πραγματικά μια περιουσία. Τα κοσμήματά της αγοράζονται από τα κοσμηματοπωλεία Cartier, Bvlgari, Chaumet, Boucheron. Διαθέτει μια τεράστια συλλογή από παπούτσια, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικό χώρο του «χρυσού παλατιού» των 350.000.000 ευρώ. Ποιοι είναι όμως οι διάσημοι τούρκοι σχεδιαστές που επιλέγει η Εμινέ Ερντογάν; Η αλήθεια είναι ότι η σύζυγος του Τούρκου προέδρου προτιμάει συνήθως Γάλλους, Ιταλούς και Λιβανέζους σχεδιαστές. Ακολουθώντας έτσι τα βήματα της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας και της υπέρκομψης συζύγου του Εμίρη του Κατάρ.

Η αδυναμία στον εικαστικό Anish Kapoor

Οι κορυφαίοι Τούρκοι designers έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο, διαθέτουν όμως ατελιέ στην Τουρκία. Ο Χουσεϊν Τσάλαγιαν κατοικεί στην Βρεττανική πρωτεύουσα. Είναι εκκεντρικός, σίγουρα όμως πολύ πετυχημένος, σε αυτό που κάνει. Ο Ρίφατ Όζμπεκ ήταν από τους πρώτους τούρκους σχεδιαστές οι οποίοι κατόρθωσαν να κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Εκείνος όμως ο οποίος θεωρείται πλέον μεγάλος πρωταγωνιστής στο διεθνές catwalk είναι ο περίφημος Erdem. Ο τούρκος designer λατρεύει την ντελικάτη δαντέλα και το λάτεξ. Οι fashion editors των μεγάλων περιοδικών-ανάμεσά τους και η “Vogue”-γράφουν ύμνους για τον Erdem ο οποίος ανοίγει συνεχώς καινούργιες boutique σε διάφορες πρωτεύουσες του πλανήτη.

Η μικρόσωμη, «τροφαντή» Εμινέ, μάλλον είναι μακριά από τις εμπνευσμένες προτάσεις (αρκετές φορές εκκεντρικές) των διάσημων συμπατριωτών της. Η Αμερικανίδα σύζυγος (κατάξανθη, καλογυμνασμένη) του μεγαλοεπιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ, φίλου και υποστηρικτή του Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν, τις επιλέγει άφοβα. Αυτό που κάνει πραγματικά εντύπωση είναι ότι η κυρία Ερντογάν με τα βαρύγδουπα γούστα, τις υπερβολικά «στολισμένες» ταπετσαρίες και τα χρυσά σκαλιστά έπιπλα, θαυμάζει απεριόριστα τον διάσημο εικαστικό Anish Kapoor. Τον Kapoor επιλέγουν για τις πολυτελείς επαύλεις τους, αρκετοί Τούρκοι μεγιστάνες της νέας γενιάς…

Στο επίσημο γεύμα πάντως, στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης, η κυρία Ερντογάν φόρεσε λευκά και μαύρη μακριά καζάκα, το ρούχο απόλυτο trend του φετινού χειμώνα. Η πλέον κομψή εμφάνιση όμως ήταν αυτή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με φόρεμα μπροκάρ σε μαύρο-ασημί.