• Αναζήτηση
 • Η «dark» πλευρά της Σταδίου και ο νέος σύμμαχος του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη

  Τα φώτα είναι λιγοστά. Τα εμβληματικά κτίρια που κάποτε φιλοξενούσαν διεθνούς φήμης brands (όπως τα Kosta Boda), κραταιές μιντιακές επιχειρήσεις και κομψά καταστήματα επίπλων και οπτικών, είναι ερμητικά κλειστά.

  Τα φώτα είναι λιγοστά. Τα εμβληματικά κτίρια που κάποτε φιλοξενούσαν διεθνούς φήμης brands (όπως τα Kosta Boda), κραταιές μιντιακές επιχειρήσεις και κομψά καταστήματα επίπλων και οπτικών, είναι ερμητικά κλειστά. Οι κρυστάλλινες πόρτες έχουν καλυφθεί με τεράστια χαρτόνια. Ένα πορτοκαλοκίτρινο φως «προβάλλει» μέσα από δύο γραφικά μπαράκια, ενώ στο δημοφιλές πάντα “Black Duck” υπάρχουν αρκετές παρέες οι οποίες απολαμβάνουν το ποτό τους, ή κάποιο «ευφάνταστο» πιάτο. Η «Μαύρη Πάπια» και τα γραφικά spots είναι τα μοναδικά τα οποία παρουσιάζουν μια μικρή κίνηση. Η άλλοτε ολοφώτεινη Χρήστου Λαδά, η Πλατεία Καρύτση και η πλευρά της Σταδίου όπου βρισκόταν ο κινηματογράφος «ΑΤΤΙΚΟΝ» παρουσιάζουν τώρα μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Τα βράδια, λίγο μετά τις εννιά, όλα μοιάζουν έρημα και μελαγχολικά. Δευτέρα βράδυ και ένα μεγάλο jeep παρκάρει έξω από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

  Γνωστός επιχειρηματίας σχολιάζει ότι στο ιστορικό νεοκλασσικό, το απέναντι θέατρο και το super market Βασιλόπουλος (στο κάτω μέρος της Σταδίου, εκεί που αρχίζει η Πλατεία Κλαυθμώνος) είναι τα μοναδικά κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν κόσμο όταν πραγματοποιούνται σημαντικές εκδηλώσεις. Το πρωί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα μικρά χαριτωμένα εστιατόρια, το προσωπικό και οι καλοντυμένοι επισκέπτες γνωστής διαφημιστικής εταιρίας, κάποιοι οι οποίοι «περνούν» από την πλατεία της Παλιάς Βουλής και την Άνθιμου Γαζή για να περπατήσουν στη Χρήστου Λαδά, χαρίζουν μια αλλιώτικη, ζωντανή εικόνα. Όταν όμως πέσει το φως, όλα μοιάζουν διαφορετικά.

  Η παρουσίαση της επτάτομης ποιητικής συλλογής του Σταύρου Κ. Γαλανάκη με τίτλο «Ο ΕΡΩΤΑΣ» συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες στη γνωστή αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ». Τα γνώριμα μαρμάρινα σκαλοπάτια και η μεγάλη αίθουσα με τις «ψηφίδες», που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης, σε πρώτο πλάνο. Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν με προσοχή τον κ. Γαλανάκη να μιλάει για «ένα ακόμα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

  Η ποιητική συλλογή

  Ο Σταύρος Γαλανάκης εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή πριν 10 χρόνια. Τίτλος της: «Αγάπη δεν γεννήθηκες τυχαία». Τώρα παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο ποιητικό έργο σε επτά τόμους με 350 ποιήματα και τραγούδια.
  Στον «Παρνασσό» για να μιλήσουν γύρω από το έργο του κ. Γαλανάκη, η παραγωγός ραδιοφώνου και τηλεόρασης, Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα, ο καθηγητής-συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διδάκτορας πολιτικών και κοινωνικών επιστημών της Παντείου Τάσος Λέρτας, ο δημοσιογράφος Μηνάς Τσαμόπουλος και ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας Γιώργος Ξηραδάκης.

  Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να κατεβαίνουν τις μαρμάρινες σκάλες που οδηγούσαν στην έξοδο. Το μεγάλο jeep αναχώρησε αργά-προσεκτικά. Ο δρόμος άλλωστε δεν προσφέρεται για μεγάλες ταχύτητες. Αρκετοί προχωρούν με κατεύθυνση την Σταδίου.

  Τα φώτα είναι ακόμα πιο λιγοστά. Μερικά λεπτά μετά τις 10 μ.μ., νεαρός άστεγος κάθεται πάνω στο στρώμα του, έξω από το κλειστό πλέον ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ». Κρατάει στα χέρια του το τσιγάρο, που του πρόσφερε ένας περαστικός. Αυτή η πλευρά της Σταδίου ξαφνιάζει μάλλον δυσάρεστα…
  Η Axion Hellas σύμμαχος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην προώθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

  «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία»

  Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και η Οργάνωση Axion Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» στα σχολεία που βρίσκονται στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

  Το σύμφωνο συνεργασίας των δύο φορέων υπέγραψαν στο Ζάππειο Μέγαρο η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Πρόεδρος της Axion Hellas , κύριος Βασίλειος Πατέρας, παρουσία του Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Axion Hellas, Πρίγκιπα Νικολάου, μελών του Δ.Σ. της Axion Hellas, καθώς και ιδρυτικών μελών και εθελοντών της Οργάνωσης, Δωρόθεου Σαμολαδά, Θαλή Πιτούλη, Φωτεινής Μπίνιου, Ιωάννας Μαρτίνου, Μελίνας Τραυλού και Ιωάννας Σκέπες.

  Όπως δήλωσε η κυρία Βαρδινογιάννη «Λαμβάνουμε πολλές κλήσεις από όλη την Ελλάδα και νοιώθουμε την ανάγκη των εκπαιδευτικών να παρακολουθούν το πρόγραμμα από μακριά, καθώς δεν είναι εύκολο σε όλους να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν στα σεμινάριά μας. Το Ίδρυμά μας εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα ώστε να κάνει την ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα πιο εύκολη και διαδραστική. Σε αυτή μας την προσπάθεια έρχεται ως μεγάλος σύμμαχος η Axion Hellas , μια οργάνωση της οποίας η δράση φτάνει και στο πιο απομακρυσμένο νησί. Σκοπός της Axion Hellas είναι η προσφορά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που ζουν στις πιο απομακρυσμένες ή ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Axion Hellas θα εντάξει στις δράσεις της το Πρόγραμμά μας και με τη συμμετοχή εθελοντών θα μεταφέρει το πρόγραμμα στα σχολεία των περιοχών που η κάθε της αποστολή θα περιλαμβάνει».

  O κύριος Βασίλειος Πατέρας αφού ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την ευκαιρία που δίνει στην Axion Hellas να συμμετέχει στην προώθηση του Προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η μετάδοση των αξιών και των δικαιωμάτων είναι ό,τι πιο επίκαιρο αυτή τη στιγμή ειδικά για την πατρίδα μας, μια χώρα στο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, που ήταν πάντα ιστορικά φάρος γνώσης και παιδείας σε περιόδους κρίσεων… Να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά του Μεγανησίου, του Καλάμου, του Καστού, της Σχοινούσας, της Θηρασιάς, της Κάσου και τόσων άλλων νησιών, αλλά και χωριών της Ηπειρωτικής Ελλάδας, θα γίνουν κοινωνοί αυτής της γνώσης, ελπίζοντας και προσδοκώντας ότι θα συμβάλουν και αυτά στο μέλλον μιας καλύτερης κοινωνίας».

  Εν συνεχεία ο Πρίγκιπας Νικόλαος παίρνοντας τον λόγο είπε μεταξύ άλλων: «Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Axion Hellas προσφερθήκαμε να συνδράμουμε στη διάδοση του μηνύματος του «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» σε όλα τα ακριτικά νησιά και τις ακριτικές κοινωνίες που επισκεπτόμαστε στις πολλαπλές αποστολές που κάνουμε κάθε χρόνο… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη γεμάτη προκλήσεις περίοδο που διανύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το μήνυμα του συγκεκριμένου βιβλίου για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε πως τα παιδιά μας η νέα γενιά στην οποία απευθύνεται το Πρόγραμμα αυτό αποτελούν την ελπίδα για να γίνουν οι προκλήσεις του σήμερα οι ευκαιρίες του αύριο».

  Αφιερώματα
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk