• Αναζήτηση
 • Μοράλες: «Ποτέ ο Τσε δεν ήταν πιο απαραίτητος από ό,τι σήμερα»

  Ο πρόεδρος Μοράλες μίλησε για την επέτειο του θανάτου του Τσε Γκεβάρα, κρίνοντας πως είναι σήμερα «ακόμη πιο ζωντανός μέσα στις καρδιές των νέων» και πως η σκέψη του έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα «για το μέλλον».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με τη δέσμευσή του πως θα συνεχίσει τον αγώνα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ενάντια στον καπιταλισμό ολοκλήρωσε την ομιλία του στις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από τον θάνατο του αργεντινού κομαντάντε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

  Ο Μοράλες, ένας από τους τελευταίους ηγέτες της Αριστεράς που παραμένουν στην εξουσία στη Λατινική Αμερική, υπογράμμισε πως «ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί ο Τσε είναι να συνεχιστεί ο αντιιμπεριαλιστικός του αγώνας»

  Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βαγιεγκράντε της νοτιοδυτικής Βολιβίας, όπου ο Γκεβάρα είχε εκτελεστεί από έναν Βολιβιανό στρατιώτη την 9η Οκτωβρίου 1967, στα 39 του χρόνια συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

  «Ποτέ ο Τσε δεν ήταν πιο απαραίτητος από ό,τι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος Μοράλες, κρίνοντας πως είναι σήμερα «ακόμη πιο ζωντανός μέσα στις καρδιές των νέων» και η σκέψη του έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα «για το μέλλον».

  Στο ακροατήριο βρίσκονταν τα τέσσερα παιδιά του Γκεβάρα που είναι ακόμη στη ζωή, δυο πρώην σύντροφοι του Τσε στο αντάρτικο, ο Λεονάρδο Ταμάγιο Νούνιες (ή «Ουρμπάνο») κι ο Χάρι Βιγέγκας Ταμάγιο (ή «Πόμπο»), όπως και ο αντιπρόεδρος της Κούβας Ραμίρο Βαλδές.

  Την Κυριακή ο Μοράλες ακολούθησε τα βήματα του κομαντάντε, περιηγούμενος στα ίδια ορεινά μονοπάτια που περπάταγε ο Γκεβάρα και κατασκηνώνοντας στην περιοχή. Την ίδια μέρα, η Κούβα επίσης απέτισε φόρο τιμής στον Τσε, καταδικάζοντας τον «αμερικάνικο ιμπεριαλισμό», σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 70.000 ανθρώπων.

  Ο Ραούλ Κάστρο άφησε τον λόγο στον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δεύτερο τη τάξει στο κομμουνιστικό κόμμα και δυνητικό διάδοχό του.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk