• Αναζήτηση
 • Τελικά ο καφές δεν αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

  Τελικά ο καφές δεν ανακουφίζει τους πάσχοντες από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκισον, αποφαίνονται καναδοί ερευνητές καταρρίπτοντας τα συμπεράσματα μελέτης που είχε δημοσιευθεί το 2012.

  Τελικά ο καφές δεν ανακουφίζει τους πάσχοντες από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκισον, αποφαίνονται καναδοί ερευνητές καταρρίπτοντας τα συμπεράσματα μελέτης που είχε δημοσιευθεί το 2012.

  Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ του Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Ρολαντ Ποστουμα, η καφεΐνη δεν μειώνει τη συμπτωματολογία της νόσου.

  Η εξέταση του θέματος προέκυψε από τη διαδικασία επαλήθευσης της μελέτης που είχε δημοσιευθεί το 2012 και υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο. Ωστόσο, η προηγούμενη έρευνα είχε μικρή διάρκεια και έτσι τα αποτελέσματά της είχε κριθεί επισφαλή.

  Ο Δρ Ποστουμα και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση της καφεΐνης σε 121 άτομα, 62 ετών κατά μέσο όρο, που είχαν διαγνωστεί με νόσου του Πάρκινσον την τελευταία 4ετία.
   
  Στους μισούς χορήγησαν δισκία καφεΐνης (200 mg), δύο φορές την ημέρα, ώστε η ποσότητα να ισοδυναμεί με τρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Οι υπόλοιποι ασθείς πήραν ανενεργά δισκία και ετέθησαν όλοι υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι έως 18 μήνες.

  Οι καναδοί ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμιά βελτίωση στα κινητικά συμπτώματα των ασθενών της ομάδας παρέμβασης, ούτε και στην ποιότητα ζωής τους. Μάλιστα, επειδή το όφελος ήταν μηδενικό οι επιστήμονες αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνας.

  «Είναι πιθανό ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει σύντομης διάρκειας όφελος, που όμως γρήγορα εξαφανίζεται. Σε κάθε περίπτωση, μετά τα νέα ευρήματά μας, δεν μπορούμε να συνιστούμε την καφεΐνη ως θεραπεία για τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον», σημειώνει ο Δρ Πόστουμα.

  Ο Δρ Τσαρλς Χαλ από το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein σε συνοδευτικό άρθρο στο Neurology υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντική η επαλήθευση του οποιοδήποτε ερευνητικού δεδομένου και ακόμα σημαντικότερο να διαδίδεται η νέα γνώση ώστε να ρίχνουμε το βάρος σε πραγματικά αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα».

  Αφιερώματα
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk