• Αναζήτηση
 • Τιμητική Εκδήλωση στο θωρηκτό «Αβέρωφ»

  Μέσα από μια λαμπρή τελετή και σε κλίμα συγκίνησης, το Πολεμικό Ναυτικό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, τίμησαν πάνω στο θωρηκτό «Αβέρωφ», τους αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο θρυλικό Κίνημα του Ναυτικού ενάντια στη δικτατορία, τον Μάιο του 1973.

  Μέσα από μια λαμπρή τελετή και σε κλίμα συγκίνησης, το Πολεμικό Ναυτικό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, τίμησαν πάνω στο θωρηκτό «Αβέρωφ», τους αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο θρυλικό Κίνημα του Ναυτικού ενάντια στη δικτατορία, τον Μάιο του 1973.

  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη με τίτλο «Οι άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού, Μάιος 1973».

  Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα, τους απόστρατους αξιωματικούς και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, ήταν και ο Επίτιμος Ναύαρχος, κύριος Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

  Ο κύριος Παυλόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι συμβολισμοί του Κινήματος του Ναυτικού είναι πολλαπλοί και εξαιρετικά επίκαιροι και ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία σήμερα είναι τόσο περισσότερο διαβρωτικοί όσο είναι υποδόριοι. «Δεν αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Παυλόπουλος, τι σημαίνει να ροκανίζονται τα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας. Πρέπει λοιπόν μέσα από αυτή την τιμή και ανάλογες τιμές να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι ποτέ δεδομένη. Πρέπει να την υπερασπιζόμαστε -και το τονίζω- με την ίδια τη στάση της ζωής μας».

  Παράλληλα ο κύριος Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το Κίνημα του Ναυτικού μας θυμίζει ότι δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στη Δικτατορία: «Η Δικτατορία ήταν το αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων αφρόνων αξιωματικών της εποχής εκείνης, που δυστυχώς ακόμα ο Τόπος και ιδίως το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, πληρώνουν τα “επίχειρα της κακίας τους”. Το μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τότε υπερασπίσθηκε την Δημοκρατία και παρέμεινε δημοκρατικό, φυλάσσοντας τις παρακαταθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως επιβάλει το Σύνταγμα… Γι’ αυτό το λόγο αισθάνομαι υποχρέωση μου να βρίσκομαι εδώ και να επιδώσω αυτό το πόνημα, το οποίο έχει ιστορική αξία πραγματικά, σε έναν-έναν από εκείνους που είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορώ να κάνω. Θέλω να τους ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω όλους εσάς, που όχι μόνο με την παρουσία σας εδώ, με τη διαδρομή σας και τη ζωή σας, μας εμπνέετε όλους για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς πρέπει να υπηρετήσουμε τον Τόπο μας και τον Λαό μας».

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης, και όλοι αναφέρθηκαν στον ηρωισμό, τη γενναιότητα, την ανιδιοτέλεια και τη μετριοφροσύνη των ανθρώπων που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, ανθρώπων που, όπως είπαν χαρακτηριστικά, ήταν και παραμένουν λαμπροί φάροι που μας καθοδηγούν με τη διαφορετική στάση ζωής και συμπεριφοράς που επέδειξαν.

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

  Αφιερώματα
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk