Εντονο το ελληνικό χρώμα σε διάφορες διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις αυτής της περιόδου, με πρώτη, φυσικά, εκείνη της Βενετίας που για 74η φορά στην ιστορία της αρχίζει την Τετάρτη 30 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου: εκτός από την τελευταία μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη «Η 8η ήπειρος», που προβάλλεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Ορίζοντες», στο ίδιο τμήμα θα προβληθεί και το «Astrometal» (2017, παραγωγή Δέσποινα Σιφνιάδου και Boo Productions) του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. Στο διαγωνιστικό τμήμα του ίδιου τμήματος συμμετέχει και η μικρού μήκους ταινία «Αρια» της Μυρσίνης Αριστείδου, συμπαραγωγής Κύπρου και Γαλλίας (2017, Canal +, Region île de France, CNC-Cosip, υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου). Οι ταινίες των Ζώη και Σανίδη έχουν ενισχυθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Εν τω μεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο φεστιβάλ Βενετίας ο Γιώργος Ζώης εμφανίζεται και ως μέλος της κριτικής επιτροπής για το Luigi De Laurentiis Venice Award for a Debut Film – Lion of the Future (βραβείο για την καλύτερη πρώτη ταινία μεγάλου μήκους από όσες συμμετέχουν σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ). Μία από αυτές μπορεί να είναι ο «Κόλπος» («Körfez» / The Gulf) του Εμρε Γεκσάν, καθώς η ταινία συμμετέχει στην εφετινή Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής. Το φιλμ έχει ενισχυθεί από το ΕΚΚ και είναι το πρώτο του σκηνοθέτη, μια συμπαραγωγή Ελλάδος (Homemade Films), Τουρκίας (Istos Film & BirFilm) και Γερμανίας (Kundschafter Films).
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ελληνική παρουσία θα υπάρχει και στο Gap – Financing Market του Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 1-3 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται για το σχέδιο «All the Pretty Little Horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, συμπαραγωγής Ελλάδας (Horsefly Productions), Γερμανίας (Endorphine Productions) και Ολλανδίας (Graniet Film). Στην ίδια αγορά θα παρουσιαστεί το σχέδιο «Brighton 4» του Λέβαν Κογκουασβίλι, μια διεθνής συμπαραγωγή στην οποία συμμετέχει η χώρα μας με την εταιρεία παραγωγής Αργοναύτες ΑΕ (οι υπόλοιπες χώρες είναι η Γεωργία, η Βουλγαρία, η Κροατία και το Μονακό). Στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηρίων Final Cut in Venice (3 – 5 Σεπτεμβρίου) θα προβληθούν οι «Θεριστές» του Ετιέν Κάλος, ταινία που βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ και αποτελεί συμπαραγωγή Γαλλίας (Cinema Defacto), Ελλάδας (Heretic), Νότιας Αφρικής (Spier Films) και Πολωνίας (Lava Films).


Τορόντο και Σαν Σεμπαστιάν


Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The killing of a sacred deer» θα προβληθεί στο 42ο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο (7 – 17 Σεπτεμβρίου), εκεί από όπου πολλές ταινίες καταφέρνουν να βρουν βήμα για την κούρσα των προσεχών Οσκαρ. Στο τμήμα «Wavelenghts» του ίδιου φεστιβάλ θα προβληθεί και η ταινία «Το οχυρό των τρελών» της Nαριμάνε Μάρι, συμπαραγωγής της ελληνικής εταιρείας Blonde SA. Τέλος, πάντα στο Τορόντο, δυο ελληνικές ταινίες μικρού μήκους οι οποίες έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα «Short Cuts»: η «Προετοιμασία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη και το «A Drowning Man» του Mάντι Φλάιφελ, συμπαραγωγής Δανίας (Final Cut for Real ApS), Ελλάδας (Homemade Films) και Ηνωμένου Βασιλείου (Nakba Filmworks). Η τελευταία έκανε πρεμιέρα στο εφετινό Φεστιβάλ Καννών.
Τον Σεπτέμβριο όμως διεξάγεται και το φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, όπου επίσης υπάρχει ελληνική συμμετοχή: η τελευταία ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Love Me Not» συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη επιλογή της 65ης διοργάνωσης (22 – 30 Σεπτεμβρίου). Η ταινία είναι συμπαραγωγής Ελλάδας (Faliro House, Blonde SA, Ιδρυμα Ωνάση), Γαλλίας (Les Films du Lendemain) και Κύπρου (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου). Το σενάριο υπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Κώστας Περούλης, οι οποίοι είχαν βραβευθεί για το σενάριο της προηγούμενης δημιουργίας του Αβρανά, «Miss Violence».

HeliosPlus