ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

8 αγκινάρες, καθαρισμένες* και κομμένες στα 4

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, πιπέρι

1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τις αγκινάρες για 4-5 λεπτά. Τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ με νερό της βρύσης και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 1 λεπτό. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε τις αγκινάρες από όλες τις πλευρές, για περίπου 2-3 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπε-ρώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρώνια, τη μαντζουράνα και τον μαϊντανό. Μαγειρεύουμε ώσπου το φαγητό να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.

Στο τέλος, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, το τυρί και το ξίδι, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, απομακρύνουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

*Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες: Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα με το χέρι και το χνούδι στο κέντρο με ένα κουταλάκι. Κόβουμε τις σκληρές άκρες των φύλλων που έχουν απομείνει και τις πετάμε. Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα μπολ με 4 ποτήρια νερό και τον χυμό από 6 λεμόνια, και τις διατηρούμε εκεί μέχρι να τις μαγειρέψουμε, για να μη μαυρίσουν.