«Πιο ακραίες ακόμη και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τις θέσεις του κ. Στουρνάρα για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό. Δείχνοντας ακόμη μία φορά πόσο βαθιά νυχτωμένοι παραμένουν οι άνθρωποι που μας κυβερνούν.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας μειώσεις σε συντάξεις αφού οι συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν ιδιαιτέρως γενναιόδωρες, με βάση τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα.
Μίλησε ακόμη για την ανάγκη ενίσχυσης του Ασφαλιστικού μέσω της παράτασης του εργασιακού βίου, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης ή με τη συμπλήρωση της δημόσιας σύνταξης, με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα.
Τι ακριβώς απ’ όσα είπε ο Στουρνάρας είναι άραγε ακραίως φιλελεύθερο;
Στην Ελλάδα το Ασφαλιστικό είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας γιατί όλες οι κυβερνήσεις ΠαΣοΚ ή ΝΔ (με την πίεση και των κομμάτων της Αριστεράς) άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Αποκορύφωμα, το δικαίωμα σε μια μητέρα με ανήλικο παιδί να παίρνει πρόωρη σύνταξη μετά από μόλις 15 χρόνια εργασίας! Δηλαδή να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί π.χ. στα 35 της χρόνια και να εισπράττει σύνταξη για όλη της τη ζωή –50 χρόνια και βάλε –όταν έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές μόλις 15 χρόνια!
Αποτέλεσμα των χαριστικών διατάξεων: το Ελληνικό Δημόσιο έφθασε να πληρώσει από το 2000 έως το 2015 επάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων!
Και ενώ στην ΕΕ κατά μέσον όρο τα κράτη-μέλη πληρώνουν περίπου το 2,5% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για συντάξεις, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 12%, με τους Ελληνες να εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να βγαίνουν σε σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με άλλους λαούς, π.χ. τους Γερμανούς.
Επιπλέον, για να μπορεί ένα ασφαλιστικό σύστημα να σταθεί στα πόδια του απαιτούνται οι εισφορές τεσσάρων εργαζομένων για κάθε συνταξιούχο. Αυτή τη στιγμή, όμως, η αναλογία στην Ελλάδα λόγω της κρίσης και της τεράστιας ανεργίας είναι 1,2 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο!
Αν θέλουμε λοιπόν και οι επόμενες γενιές να έχουν συντάξεις είναι αναγκαίο –και καθόλου ακραίο –αυτό που ζητεί ο Στουρνάρας: να αυξηθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στα 67 ή στα 70 έτη και οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν παράλληλα με το δημόσιο σύστημα και ένα πρόσθετο ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης.
Και όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταφέρει, πρώτα, το ακατόρθωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ: να επαναφέρει την οικονομία στην ανάπτυξη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ