Αμερικανική απόβαση στο Παρίσι. Βουλιάζει τις ημέρες αυτές η γαλλική πρωτεύουσα από αμερικανούς επισκέπτες που συνδυάζουν ένα ταξίδι στην αγαπημένη τους ευρωπαϊκή πόλη – αρκετοί που δεν έχουν πολύ καθαρή εικόνα της γεωπολιτικής πιστεύουν ότι το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης στο σύνολό της – με τη χαρά να απολαύσουν την αγαπημένη τους Taylor Swift (Τέιλορ Σουίφτ) σε μία από τις τέσσερις συναυλίες που θα δώσει η αμερικανίδα καλλιτέχνιδα στην Defense Arena, στις παρυφές της πόλης.

Πέντε φορές περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύεται ότι θα ταξιδέψουν εν τέλει στο Παρίσι για να δουν την Taylor Swift από όσους θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή είναι η εκτίμηση του νεοϋορκέζικου γραφείου οργάνωσης πολυτελών ταξιδιών Embark Beyond. «Εξυπακούεται ότι τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και για τις συναυλίες της δισεκατομμυριούχου καλλιτέχνιδας οι ενδιαφερόμενοι έχουν κλείσει εδώ και μήνες τα εισιτήριά τους» σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι αμερικανοί «ακόλουθοι» της Taylor Swift που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να τη δουν είναι εκείνοι που εκτινάσσουν σε πενταψήφια νούμερα τις τιμές των εισιτηρίων στις συναυλίες της

«Οι Αρχές του Παρισιού προετοιμάζουν εδώ και χρόνια τους Θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς περιμένουν περίπου 2 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες να συρρεύσουν στην πόλη. Αλλά το φαινόμενο Taylor Swift είναι μοναδικό» τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο. Θεωρητικά 160.000 θεατές θα παρακολουθήσουν τα τέσσερα «σόου» της καλλιτέχνιδας, καθώς η Défense Arena μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 θεατές. Ρεπορτάζ όμως που δημοσιεύονται σε ξένα, αμερικανικά και γαλλικά κυρίως, μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι κάποιοι φανατικοί θαυμαστές έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για να παρακολουθήσουν και τις τέσσερις παραστάσεις! Πληρώνοντας βέβαια συνολικά πάνω από 1.000 ευρώ ή δολάρια ακριβέστερα, διότι σε δολάρια έκανε το «ντιλ» με τους Γάλλους η Taylor.

Αμερικανοί ακόλουθοι

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 49 έως 499 δολάρια συν τον φόρο αλλά, σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», τα εισιτήρια που πωλούνται στη «δευτερογενή» αγορά («μαύρη» ή «γκρίζα» τη λέμε εμείς εδώ στην Ευρώπη) φτάνουν τις 11.000 δολάρια. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης σε όλο του το μεγαλείο. Δεν είναι πρωτοφανής η τιμή, διότι ανάλογα πληρώνουν οι «σουίφτις» και στις παραστάσεις της αγαπημένης τους στις ΗΠΑ. Εν προκειμένω η προσοχή των γαλλικών αρχών είναι να μην επαναληφθούν και στο Παρίσι φαινόμενα πώλησης πλαστών εισιτηρίων, όπως συνέβη πρόσφατα στις παραστάσεις της στο Λονδίνο.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι πρόκειται για παράκρουση όσων θέλουν να παρακολουθήσουν το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας «Eras Tour», που πραγματοποιεί το αστέρι της ποπ. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ κάτι τέτοιο. Η Taylor επισκιάζει ακόμα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε στο Bloomberg ο συνιδρυτής του γραφείου ταξιδίων Embark Τζακ Ιζον. Διότι το ζήτημα δεν είναι οι ευρωπαίοι φίλοι της Taylor Swift που κάνουν ουρά και πληρώνουν όσο-όσο για να τη δουν. Είναι οι αμερικανοί «ακόλουθοί» της εκείνοι που εκτινάσσουν σε πενταψήφια νούμερα τις τιμές των εισιτηρίων του ινδάλματός τους.

Κρατήσεις

Το εν ευρεία εννοία Παρίσι, πάντως, έχει πολλά να εισπράξει από το φαινόμενο «Taylor Swift», την ώρα μάλιστα που οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν ανταποκρίνονται ακόμα στα αναμενόμενα, γι’ αυτό και οι τιμές κράτησης στα ξενοδοχεία έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 30%. Ο Τζακ Ιζον αποκάλυψε ότι οι χιλιάδες Αμερικανοί που μετέφερε με τα περισσότερα από 200 ταξίδια που έχει διοργανώσει για τις συναυλίες της ποπ σταρ, θα μείνουν κατά μέσον όρο τρεις νύχτες στη γαλλική πρωτεύουσα, κυρίως σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Plaza Athenee, το Hotel de Crillon και το Bristol. Το 20% εξ αυτών έχουν ζητήσει να παρατείνουν την παραμονή τους στην Ευρώπη για να επισκεφθούν και άλλους προορισμούς, κυρίως το Λονδίνο και τη Νότια Γαλλία.

Συνεισέφερε $4,3 δισ. στο ΑΕΠ των ΗΠΑ

Από όπου περνά και όπου φτάνει η ηλικίας 35 ετών καλλιτέχνιδα φέρνει μαζί της και σκορπά πλούτο. Είναι ικανή να δώσει ώθηση ακόμα και σε εθνικές οικονομίες, πράγμα που κατεγράφη επισήμως στις πρόσφατες περιοδείες της στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Economics εξάλλου, το 2023 κατά τον πρώτο γύρο των συναυλιών που έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφερε στο αμερικανικό ΑΕΠ κατά 4,3 δισ. δολάρια.