Η Βρετανία εγκαταλείπει την ενιαία αγορά της ΕΕ

Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, δήλωσε την Τρίτη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η βρετανή πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για ένα «σκληρό Brexit». Στην ομιλία της ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωπαϊκή αγορά και την επιδίωξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Η βρετανή πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητη στο θέμα της ελεύθερης μετανάστευσης και της νομοθετικής δικαιοδοσίας της ΕΕ, συμβατικές υποχρεώσεις των χωρών μελών της ΕΕ, από τις οποίες θέλει να αποδεσμευθεί η Μ. Βρετανία. Οι βρετανικές θέσεις είναι ασύμβατες με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ. Όπως τόνισε, «δεν θα είμαστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών».

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραμείνει εντός αυτής με τη μορφή που έχει αυτή η ένωση σήμερα. Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανία διατύπωσε τη βούληση να συνάψει μια εκτεταμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
Ακόμη αναφέρθηκε σε μεταβατική περίοδο, την οποία αποκαλεί implementation phase (φάση εφαρμογής), μετά την προβλεπόμενη από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες διετή περίοδο διαπραγμάτευσης.

Όχι σε πλήρη απεμπλοκή από την ΕΕ

Στον απόηχο της συνέντευξης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη αυτοδιαλύεται και οι ΗΠΑ θα συνάψουν εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία αμέσως μετά το Brexit, η ομιλία της Τερέζα Μέι κινήθηκε λίγο ή πολύ στο αναμενόμενο πλαίσιο. Έκανε λόγο για ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων και υποβολή των Ευρωπαίων, εργαζομένων και τουριστών, σε ελέγχους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την χορήγηση άδειας εργασίας και παραμονής σε εξειδικευμένους μετανάστες από την ΕΕ και παράλληλα θα θέτει μέτρα δραστικού περιορισμού της ελεύθερης εισόδου ανειδίκευτων εργατών.

Η Τερέζα Μέι δεν επιθυμεί να απεμπλακεί τελείως από την Ευρώπη. Η Βρετανία θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την συνεργασία της σε θέματα ασφάλειας, εγκληματικότητας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος. Εν τω μεταξύ, αισιόδοξες για την κυβέρνηση είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας. Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές και κατανάλωση κατέγραψαν αύξηση. Το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 -από 1.1% σε 1.5%, ενώ η στερλίνα ανέκαμψε στα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Save

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk