Γενεύη 12 Ιανουαρίου. Διάσκεψη για το Κυπριακό (εμφανιζόμενη ως διεθνής).
Το κλίμα καταγράφεται ως εξής: Ενώ εκκινεί η διαδικασία είναι έκδηλη η «ορμητική» στάση της κυπριακής ηγεσίας να λυθεί το Κυπριακό. Δεν διαφαίνεται έτσι ότι η άλλη πλευρά γνωρίζει ποιος είναι ο διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις;
Τα κύρια διακυβεύματα (εγγυήσεις, ελευθερίες, ευρωπαϊκό κεκτημένο, προεδρία, εδαφικό) αποτελούν το καθένα αντικείμενο παζαριού σε βάρος κάποιου άλλου. Και τα πέντε διασυνδέονται με την απαίτηση για λειτουργικότητα όπου η μία πλευρά δείχνει να την επιθυμεί και η άλλη να την ορίζει με έναν εντελώς εθνοκεντρικό τρόπο.
Η τουρκική στάση μέσα από δηλώσεις και διαχρονικά σταθερές στρατηγικές θέσεις παραμένει αναλλοίωτη. Με αποτέλεσμα αυτό που επιθυμεί να προκύψει να είναι η πλήρης κυριαρχία στον Βορρά και η συγκυριαρχία στον Νότο.
Κανένας από εκείνους που έστω θα ωραιοποιούσαν τη διάσκεψη δεν παρίσταται. Ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση.Οπως είχε σταθερά από ελληνοκυπριακής πλευράς διαβεβαιωθεί. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται συνεπώς μέσα σε έναν συσχετισμό δυνάμεων όπου η αγγλοτουρκική υπεροχή είναι δεδομένη και η αμερικανική υπαγόρευση έκδηλη.
Πρόκειται όμως να συζητηθούν και θέματα που αφορούν αμέσως και εμμέσως την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα ανεχθεί η τελευταία να προκύψουν παραβιάσεις αξιακών αρχών αλλά και ρητών κανονισμών; Και αυτό ακόμη θα το ανεχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση;
Αλλά το πιο έκδηλο ερώτημα που προκύπτει από αυτές τις πρώτες ώρες, και είναι και το κύριο, είναι το εξής: Μπορούν όλα αυτά να οδηγήσουν σε αποφάσεις που να τεθούν στην κρίση του κυπριακού λαού; Η Κύπρος έχει την ευχέρεια να χρεωθεί εκ νέου την απόρριψη ενός σχεδίου; Μήπως είναι προτιμότερο αν δεν καταλήξουν σε μια πράγματι λειτουργική λύση η ελληνοκυπριακή ηγεσία, αλλά και η ελλαδική, να δηλώσουν ευθέως ότι «συμφωνία δεν επετεύχθη»; Και στη συνέχεια εξηγώντας urbi et orbi τι συνέβη να αρχίσουν νέες συνομιλίες με σεβασμό τόσο στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις συγκεκριμένες αποφάσεις για το Κυπριακό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αξιακές αρχές αλλά και θεσμικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Αυτά από τις πρώτες ώρες της διάσκεψης της Γενεύης.
Στην Επιφυλλίδα της προηγούμενης Κυριακής από τυπογραφική αβλεψία ο Fernard Leger έγινε François. Παράκληση να δεχθείτε τη συγγνώμη μας για αυτό.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.