Φτιάχνω έναν ζωμό βράζοντας σε μέτρια φωτιά τα κόκαλα από 1 κοτόπουλο 1,5 κιλού (ζητάω από τον χασάπη να το ξεκοκαλίσει) σε 2 λίτρα νερό, μαζί με 2 κρεμμύδια, 2 καρότα και 1 πράσο, για περίπου 30 λεπτά. Σουρώνω, πετάω τα κόκαλα και κρατάω ξεχωριστά στην άκρη τα λαχανικά από τον ζωμό. Ταυτόχρονα, σε άλλη κατσαρόλα, βράζω το κοτόπουλο σε μπόλικο νερό για περίπου 20 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνω 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και σοτάρω 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτω 2 ματσάκια καυκαλήθρες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες, τον ζωμό και τα βραστά λαχανικά. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση όλα μαζί και ρίχνω 2 κ.σ. ρύζι γλασέ μέχρι να παραβράσει.

Χτυπάω στο μπλέντερ τη σούπα μαζί με 300 γρ. σπανάκι ωμό.

Ψιλοκόβω το ψαχνό από το κοτόπουλο και αφήνω στην άκρη το στήθος ξεχωριστά από το υπόλοιπο. Ξαναβάζω τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με το ψιλοκομμένο κρέας (εκτός από το στήθος), και το αφήνω να βράσει για 10 λεπτά. Ρίχνω και το στήθος, ψιλοκομμένο, και συνεχίζω το βράσιμο για 3 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω και σερβίρω στο πιάτο με λίγο ωμό έ.π. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. γιαούρτι, στραγγιστό (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.