ΣεβίτσεΤο ψιλοκομμένο ωμό ψάρι είναι τόσο δημοφιλές στο Περού, που υπάρχει και ημέρα αφιερωμένη σε αυτό. Το σεβίτσε πρέπει να μαριναριστεί τουλάχιστον τρεις ώρες σε όξινο υγρό, π.χ. χυμό λεμονιού. Το πιο πιθανό είναι το όνομά του να οφείλεται στη λέξη «siwichi» της τοπικής διαλέκτου των Κέτσουα ή στην ισπανική «escabeche», η οποία αναφέρεται σε φαγητό με κρέας σε ξίδι. Συνοδεύεται από τις «αχί αμαρίγιος», καυτερές κόκκινες πιπεριές, χαρακτηριστικές της περουβιανής κουζίνας.
Τσία
Σπόρος-υπερτροφή που μοιάζει με τον παπαρουνόσπορο. Στην ιθαγενή γλώσσα του Μεξικού σημαίνει «ελαιώδης» (ίσως λόγω της περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά), ενώ είναι γνωστός και ως Salvia hispanica (salvus=ασφαλής, υγιής). Λέγεται ότι οι μεξικανοί πολεμιστές, τρώγοντας μόλις μία χούφτα, άντεχαν τις πορείες στα βουνά. Σήμερα, το chia water στο Μεξικό φτιάχνεται ως εξής: μουσκεύουν 2 κ.σ. σπόρους τσία σε 1 λίτρο νερό και τους ανακατεύουν με τον χυμό 4 λεμονιών και 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης. Το μείγμα θερμαίνεται ελαφρώς και μπαίνει στο ψυγείο.
Ρεβιθόφαβα φούρνου
ΠαπαδίτσεςΕκτός από μικρά χαριτωμένα πουλιά, είναι – τουλάχιστον στην Ηπειρο – και ένα άλλο όνομα για το ποπκόρν, προσφιλές στα νυχτέρια μιας παλιότερης εποχής, σύμφωνα με την Παναγιώτα Λάμπρη στο βιβλίο της «Η μνήμη της γεύσης». Το παλαιότερο εύρημα για αυτή τη λιχουδιά έχει εντοπιστεί στο Νέο Μεξικό.
Μαλεμπί με κανταΐφι
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.



