Η στιγμή της αλήθειας για την εφαρμογή του πιο φιλόδοξου προγράμματος αυτόνομης οδήγησης στον κόσμο έχει φτάσει, καθώς η Volvo παράγει πλέον σε κανονικούς ρυθμούς, στο εργοστάσιο της Torslanda στη Σουηδία, τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό.
Τα στοιχεία που καθιστούν το πρόγραμμα Drive Me ξεχωριστό είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν πιλοτικά στους δρόμους του Γκέτεμποργκ –θα φτάσουν τα 100 οχήματα –και η έμφαση σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Για να επιτύχουν το δεύτερο οι Σουηδοί αποφάσισαν να δώσουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, όχι στους ερευνητές τους, αλλά σε πελάτες της εταιρείας οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Επιλέγοντας αυτή την προσέγγιση, η Volvo στοχεύει στην άμεση βελτίωση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, δημιουργώντας παράλληλα μια κρίσιμη μάζα υποψήφιων αγοραστών πολύ πριν από το 2021, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αξιοποιηθεί πλήρως στην γκάμα των μοντέλων της που θα εφοδιάζονται με τη μονάδα «AUTONOMOUS DRIVING BRAIN».
«Οι πελάτες μας αξιολογούν τα αυτοκίνητά τους διαφορετικά από ό,τι εμείς οι μηχανικοί, για αυτό και ανυπομονούμε να ακούσουμε τις εντυπώσεις από την καθημερινή τους χρήση» ανέφερε ο Eric Coelingh, στέλεχος του τμήματος ενεργητικής ασφάλειας της Volvo.
Το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του προγράμματος περιλαμβάνει σχολαστικές δοκιμές από εξειδικευμένους μηχανικούς ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα των χαρακτηριστικών του συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ακολουθήσει η παράδοση των οχημάτων στους χρήστες τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα του Γκέτεμποργκ είναι το πρώτο από μια σειρά δοκιμών σε δημόσιους δρόμους για τη Volvo. Ενα παρόμοιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το 2017 και στο Λονδίνο ενώ οι Σουηδοί αξιολογούν τις προτάσεις που λαμβάνουν από πόλεις στην Κίνα οι οποίες διεκδικούν την εφαρμογή του σε ασιατικό έδαφος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ