Η ακροδεξιά «μπαίνει» στο Βερολίνο, δεύτερη εκλογική ήττα Μέρκελ

Σε ιστορικό χαμηλό μετά την Επανένωση καταβαραθρώνονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο Βερολίνο στη δεύτερη κατά σειρά οδυνηρή εκλογική ήττα για την Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της στο προσφυγικό. Η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) εισέρχεται για πρώτη φορά στην κρατιδιακή Συνέλευση και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό (11,5%) βάσει των exit poll. Πρώτο κόμμα παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 23%, μόλις στο 18% το μπλοκ Μέρκελ που όλα δείχνουν θα εκπαραθυρωθεί από τη συγκυβέρνηση στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σε ιστορικό χαμηλό μετά την Επανένωση καταβαραθρώνονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο Βερολίνο στη δεύτερη κατά σειρά οδυνηρή εκλογική ήττα για την Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της στο προσφυγικό.

Η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) εισέρχεται για πρώτη φορά στην κρατιδιακή Συνέλευση και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό 14,2% και 25 έδρες

Πρώτο κόμμα παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 21,6% (-6,7%) και 38 έδρες.

Μόλις στο 17,6% (-5,7%) και 31 έδρες το μπλοκ Μέρκελ που όλα δείχνουν θα εκπαραθυρώνεται από τη συγκυβέρνηση στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μετά το πρώτο εκλογικό σοκ στις κάλπες της Δυτικής Πομερανίας-Μακλεμβούργου, οι Χριστιανοδημοκρακή Ένωση (CDU) καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά της μετά την Επανένωση, μετά την ακροδεξιά να καρπώνεται ξανά την ανησυχία και την εναντίωση για την πολιτική ανοιχτών θυρών στο προσφυγικό.

Με «σημαία» το «εθνικό συμφέρον» σε μία εκστρατεία επικεντρωμένη κατά της πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό «που έφερε το χάος», η Εναλλακτική για τη Γερμανία αποσπά 14,2% και κατορθώνει να εξασφαλίσει εκπροσώπηση στο δέκατο από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Ομοσπονδίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται πλέον στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων:

  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 21,6% (-6,7%), 38 έδρες.
  • Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%), 31 έδρες
  • Aριστερά (Die Linke): 15,6% (+3,9% ), 27 έδρες
  • Πράσινοι: 15,2% (-2,4%), 27 έδρες
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% 25 έδρες
  • Φιλελεύθεροι: 6,7% (+4,9%), 12 έδρες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Private dinner στον κήπο Οι Γάλλοι, όπως και οι Ιταλοί, λατρεύουν τους εσωτερικούς κήπους. Τους χρησιμοποιούν ακόμα και τον χειμώνα, ρίχνοντας πάνω στα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk