Ίδρυμα Bertelsmann: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κινδυνεύει να αποτύχει

Η προσφυγική κρίση και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο υπό πρωτοφανή πίεση, με τον δεξιό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ -από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία και τη Γερμανία-, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Ίδρυμα Bertelsmann. Η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει, προειδοποιεί το γερμανικό Ίδρυμα.

Η προσφυγική κρίση και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο υπό πρωτοφανή πίεση, με τον δεξιό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ -από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία και τη Γερμανία-, προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή του το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann.

Εκ των σημαντικότερων think tank της Ευρώπης, το ίδρυμα Bertelsmann αναφέρει ότι οι «διαιρέσεις στην ΕΕ έχουν επιδεινωθεί καθώς η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ροή προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει».

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις πολυάριθμες διεθνείς προκλήσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πόλωσης σε πολλές χώρες. […] Ενώ η αλλαγή του κλίματος, η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζονται καλύτερα διεθνώς, οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να αναζητούνται στο επίπεδο του έθνους-κράτους, ζημιώνοντας την εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις» αναφέρει το Ίδρυμα.

Σύμφωνα με το γερμανικό think tank, οι εξελίξεις αυτές «έχουν ευνοήσει τα σκληροπυρηνικά πολιτικά κόμματα που έχουν ανέβει στην εξουσία σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά πρότυπα και την ελευθερία του Τύπου. Στη Γαλλία επίσης, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων και στη Γερμανία, το ξενόφοβο κόμμα ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’ (AFD) εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων για τους σκοπούς μιας ακροδεξιάς συκοφαντικής εκστρατείας».

«Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και είναι μίλια μακριά από την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων», εκτιμά το ίδρυμα Bertelsmann.

«Να αντιδράσει άμεσα η ΕΕ» λέει ο Μάρτιν Σούλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σχολίασε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει άμεσα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε παθητικά το γεγονός ότι διαφαίνεται στην Ευρώπη ένα αυξανόμενο κενό δικαιοσύνης». Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικού Focus, ο Μάρτιν Σούλτς υπογράμμισε ότι «πρέπει επειγόντως να κάνουμε κάτι για την εξαιρετικά υψηλή ανεργία των νέων, διότι καταστρέφεται η κοινωνίας μας εκ των έσω».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk