Η ιστορική μεταμόρφωση του Μπομπ Ντίλαν από άσημο τροβαδούρο της φολκ σε ροκ είδωλο αναβιώνει σε ένα νέο, πολυτελές λεύκωμα. Ο Ντάνιελ Κρέιμερ άφησε εποχή ως ο φωτογράφος που κατέγραψε την πολυσυζητημένη μετάβαση του Μπομπ Ντίλαν από την ακουστική περίοδο στην ηλεκτρική. Σημείο καμπής ήταν το θρυλικό έτος 1964-1965, όπου ο αφανής ήρωας της φολκ απομακρύνεται από το πολιτικό τραγούδι, αγριεύει ξαφνικά τον ήχο του, αποξενώνει εν μέρει τους λιγοστούς αλλά ορκισμένους θαυμαστές του και γνωρίζει την καθολική αναγνώριση από το ευρύ κοινό. Από το «The Times They Are a-Changin» και το λυρικό «Blowin’ in the Wind» περνάει στα θορυβώδη «Subterranean Homesick Blues» και «Like a Rolling Stone». Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές στην ιστορία της ροκ θεωρείται η ζωντανή εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Νιούπορτ, όπου γιουχαΐστηκε από το κοινό όταν εμφανίστηκε με ηλεκτρική κιθάρα και με συνοδεία μπάντας.
Ολα άρχισαν όταν ο Κρέιμερ αντίκρισε για πρώτη φορά τον 23χρονο Ντίλαν σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση το 1964. Τον πολιόρκησε επίμονα για έξι μήνες ώσπου να πάρει το πράσινο φως για προνομιακή πρόσβαση εντός και εκτός σκηνής. Αυτό το πολύτιμο υλικό περιλαμβάνει στιγμιότυπα με τους Τζόαν Μπαέζ, Τζόνι Κας, Αλεν Γκίνσμπεργκ και Αλμπερτ Γκρόσμαν. Με αφορμή τα 75χρονα του Ντίλαν στις 24 του περασμένου μήνα, ο εκδοτικός οίκος Taschen φέρνει μια πολυτελή έκδοση με τίτλο «Bob Dylan: A Year and Α Day» που περιέχει περίπου 200 φωτογραφίες (με αρκετές ακυκλοφόρητες). Το πορτφόλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1967 σε επιμέλεια του σπουδαίου φωτορεπόρτερ Γιουτζίν Σμιθ. Αλλες φωτογραφίες του Κρέιμερ έχουν κοσμήσει βιβλία και δίσκους, μεταξύ των οποίων και τα εξώφυλλα των «Bringing It All Back Home» και «Highway 61 Revisited» που κυκλοφόρησαν το 1965.
Η χρονιά του δράκου
Οι ηµέρες του 1964-1965 που ανήγαγαν τον Μποµπ Ντίλαν από άγνωστο φολκ καλλιτέχνη σε είδωλο µιας γενιάς παρουσιάζονται εξαντλητικά σε ένα συλλεκτικό λεύκωµα αξίας 500 ευρώ. Η έκδοση γίνεται σε 1.765 αντίτυπα υπογεγραµµένα από τον συγγραφέα.
© daniel kramer/courtesy of taschen