O ένας στη Δύση και ο άλλος στην Ανατολή. Σε τελείως διαφορετική γραμμή, όπως ήταν αναμενόμενο, κινούνται, Μέγαρο Μαξίμου και Συγγρού μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι εκτιμήσεις τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες όπως και τα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγουν, μετά την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, πως οδηγήθηκε η χώρα στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης και πως επιβλήθηκαν τα capital controls.
Τα επιτελεία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη συγκρούονται, με το Μέγαρο Μαξίμου να καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να προσγειωθεί στην σκληρή για την ίδια πραγματικότητα και από την άλλη πλευρά η Συγγρού, διαμηνύει ότι δεν θα πάρει «συγχωροχάρτι για τα πεπραγμένα του 2015 που τόσα στοίχισαν στην πατρίδα μας».
Σε Μέγαρο Μαξίμου και Συγγρού μετρούν κέρδη και ζημιές. Από τη μια πλευρά οι κυβερνώντες επιχειρούν να περάσουν στην…επόμενη μέρα, ανοίγοντας άλλα ζητήματα, όπως π.χ. τη Συνταγματική Αναθεώρηση ή θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ. Στην αντίπερα όχθη, η Ν.Δ. εμμένει ότι η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε πλήρως η πολιτική απομόνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο συμπαρίσταται, όπως λένε, εκτός από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «εκστρατεία λάσπης της ΝΔ (και των «προθύμων»…) και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με εμφανή διάθεση ειρωνείας στο Βήμα ότι η περίφημη και πολυδιαφημιζόμενη πρότασή της, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 96 ψήφους. «Ούτε καν το 1/3, δηλ. 100 ψήφους δεν συγκέντρωσε, ενώ την ίδια στιγμή μόλις προ ημερών προσπάθησαν να πλασάρουν ως «βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης» τους 179 ψήφους που συγκέντρωσε η πρόταση για την Απλή Αναλογική και τους 180 που συγκέντρωσε η ψήφος στα 17» σημείωνε το ίδιο στέλεχος.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, η χθεσινή καταψήφιση της πρότασης της Ν.Δ. «κλείνει ένα κύκλο σπέκουλας και συκοφαντίας γύρω από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την εντολή του ελληνικού λαού». Παράλληλα από το επιτελείο του Πρωθυπουργού σημειώνουν με ένταση, ότι ο λαός έχει ήδη μιλήσει, ανανεώνοντας την εντολή του προς την κυβέρνηση, πέρσι τον Σεπτέμβριο.
«Με το αποτέλεσμα, που δεν συγκέντρωσε ούτε το 1/3 της Βουλής, κλείνει οριστικά και η παραφιλολογία περί «διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την χώρα» ενώ ενταφιάζονται και οι ελπίδες για «αριστερή παρένθεση»» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου με τα κυβερνητικά στελέχη να εύχονται στη Ν.Δ. και στα μικρά κόμματα που σύρονται πίσω της, όπως λένε, καλή προσγείωση στην πολιτική πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, είναι πάντα έτοιμη για διάλογο πάνω στα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, ειδικά τώρα, που αποδεικνύεται ότι η φτηνή σπέκουλα και ο πόλεμος λάσπης δεν οδηγούν πουθενά.
Η αξιωματική αντιπολίτευση που είδε χθες να διαμορφώνεται γύρω της και πάλι μέτωπο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αφού Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές των Κ.Ο. που ηγούνται στήριξαν την πρόταση της Ν.Δ., εντοπίζει δυο ως τα βασικά σημεία από τη χθεσινή συζήτηση.
Σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, το βασικό σημείο είναι ότι ο πρωθυπουργός έλαμψε δια της απουσίας του και όπως λένε οι κεντρικοί συνεργάτες του, «δεν είχε το θάρρος να προσέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας – ενώ ήταν στη Βουλή – για να υπερασπιστεί την Κυβέρνησή του και τα πεπραγμένα της από τον Ιανουάριο του 2015».
Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας «εγκατέλειψε τη μάχη και τους «συντρόφους» του, μεταθέτοντας σε εκείνους το βάρος της υπεράσπισης των δικών του ευθυνών και ολέθριων λαθών».
Το άλλο σημείο στο οποίο στέκεται η Ν.Δ., είναι η δέσμευση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, ότι ως κυβέρνηση θα συστήσει την Εξεταστική Επιτροπή. «Θα το κάνει – όχι ρεβανσιστικά, όχι τιμωρητικά – αλλά ως θεμελιώδη υποχρέωσή της προς τους πολίτες, που ζητούν και δικαιούνται να μάθουν για εκείνη τη γκρίζα και σκοτεινή περίοδο» αναφέρει η Συγγρού.
Παράλληλα, το μήνυμα της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. προς τον Πρωθυπουργό είναι ότι αυτό που πρέπει, κατά τους ίδιους, να καταλάβει ο κ. Τσίπρας είναι ότι «μιλώντας από τη μεταμφιεσμένη με κομματικά σύμβολα Βουλή, για τη δήθεν «Νέα Ελλάδα» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιβάλλει συλλογική αμνησία για το ζοφερό χθες και σήμερα, που έφερε η πολιτική του στη ζωή των Ελλήνων».
Η φράση όμως που στέκονται ιδιαίτερα και αφορά τα μελλούμενα, είναι: «Δεν θα πάρει βέβαια ούτε και συγχωροχάρτι για τα πεπραγμένα του 2015 που τόσα στοίχισαν στην πατρίδα μας».