Η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης Siemens από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών προκαλεί σεισμικές παρενέργειες και θα ήθελα να διατυπώσω τις ακόλουθες σκέψεις:
1. Η αναβολή που δόθηκε ήταν «δικονομικός μονόδρομος» για το αρμόδιο δικαστήριο, γιατί διαφορετικά η πατρίδα μας θα διασυρόταν στα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα! Γιατί; Γιατί κάθε κατηγορούμενος πρέπει να κατανοεί την κατηγορία που του επιρρίπτεται στη μητρική του γλώσσα (άρθρο 99 Α του ΚΠΔ).
Και δυστυχώς η προκείμενη εξέλιξη δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι δεν μεταφράστηκε στη γερμανική γλώσσα το παραπεμπτικό βούλευμα για τους (γερμανούς) εκείνους κατηγορουμένους οι οποίοι κατηγορούνται ότι έδιναν «μίζες» σε πολιτικούς για να παίρνει η ανωτέρω εταιρεία τα αντίστοιχα συμβόλαια για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Επιπλέον είναι άκυρες και οι κλητεύσεις των παραπάνω κατηγορουμένων, πράγμα που σημαίνει ότι παραγράφονται κάποιες κακουργηματικές «πτυχές» αυτής της απεχθούς υπόθεσης λόγω του ότι έχει συμπληρωθεί δεκαπενταετία από τη διάπραξη των αντίστοιχων εγκλημάτων! Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί!
2. Οι εξελίξεις τούτες διογκώνουν δυστυχώς αφόρητα την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς εν γένει, γιατί εδραιώνεται η ολέθρια αντίληψη που είχε ενστερνιστεί και η γαλλίδα ανακρίτρια η οποία είχε χειριστεί τη δυσώδη υπόθεση Elf στη Γαλλία, δηλαδή ότι «ο νόμος εφαρμόζεται σε όλους, πλην εκείνων που κατέχουν πολιτική εξουσία»! (Joly)
Και στην υπόθεση τούτη εμπλέκονται πολλά πρόσωπα διαφορετικών (μεταπολιτευτικών) κυβερνήσεων, όπως ο Θ. Τσουκάτος. Ομως και η σημερινή κυβέρνηση κατηγορείται σε ένα άλλο επίπεδο ότι αδράνησε, με αποτέλεσμα να μη μεταφραστεί εγκαίρως το παραπάνω βούλευμα (μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών)!
3. Ωστόσο και το ποινικό μας σύστημα αποδεικνύεται αδύνατο πλέον για να χειριστεί αυτές τις «τερατώδεις δίκες» (monster trials) με τους πολλούς κατηγορουμένους και το χαώδες αποδεικτικό υλικό. Επομένως χρειάζεται επειγόντως η ορθή εισαγωγή του «ποινικού συμβιβασμού» (plea bargaining), ώστε αν οι κατηγορούμενοι ομολογούν την ενοχή τους και επιστρέφουν τα «κλεμμένα χρήματα» –στο πεδίο της οικονομικής εγκληματικότητας –να εισπράττουν επιεικείς ποινές και η κοινωνική ειρήνη να αποκαθίσταται γρήγορα! Τη λύση αυτή υιοθέτησε πρόσφατα και η Γερμανία!
Διαφορετικά θα δούμε προσεχώς και άλλα σκάνδαλα να παραγράφονται!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ