Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, την πρόταση Καμμένου για δίπλωμα οδήγησης στα 17 και για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. {{{ audio1 }}}
Για τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών
«Ψηφίστηκε σήμερα η τροπολογία για τους εξεταστές, που δεν γίνονταν εξετάσεις όλο αυτό το διάστημα. Από την 1η Ιουνίου 2017, το έργο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών θα εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των εξεταστών και εξεταστριών και εντός του διαστήματος της υπερωριακής απασχόλησης. Μέχρι τότε, όμως, για ένα χρόνο, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα που εφαρμοζόταν έως 31 Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή θα διενεργούνται οι εξετάσεις εκτός του ωραρίου εργασίας και θα καταβάλλεται στους εξεταστές η αμοιβή που είχε δημιουργήσει ένα πρόβλημα και χρειάστηκε να δώσουμε μια μάχη με τους θεσμούς για να επαναφέρουμε αυτό το καθεστώς και να πάρουμε μεγάλη παράταση για να πάμε στο νέο σύστημα εξετάσεων που θα είναι διάφανο και αδιάβλητο. Έχουμε βάλει απώτατη ημερομηνία που είναι ο Ιούνιος του 2017, αλλά η στόχευση του υπουργείου είναι να μη φτάσουμε σ’ αυτό το διάστημα και να φέρουμε το νέο σύστημα διεξαγωγής των εξετάσεων όσο πιο σύντομα γίνεται, έτσι ώστε οι εξετάσεις να γίνονται σωστά, διάφανα και αδιάβλητα».
Για την πρόταση Καμμένου για δίπλωμα οδήγησης στα 17
«Άκουσα την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε την τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την ηλικία. Έγινε μια συζήτηση στη Βουλή και διατυπώθηκαν ορισμένες θέσεις και προτάσεις. Από εκεί και πέρα, θα το επεξεργαστούμε. Θα εξετάσουμε τι ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο
«Αυτό που μας ενδιαφέρει γενικώς περί της εκλογικής διαδικασίας και είμαστε αμετακίνητοι – και νομίζω το έχει πει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας κατ’ επανάληψη – είναι το 3% ως ποσοστό και όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή και αυτό βεβαίως καταλαβαίνετε γιατί γίνεται. Προσωπικά, δεν το έχω ακούσει ποτέ να συζητούμε για μικρότερο ποσοστό ούτε το έχω ακούσει από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να υπάρξει στη χώρα κυβερνησιμότητα και η κοινοβουλευτική διαδικασία να μπορεί να προχωρεί με ένα τρόπο απρόσκοπτο. Η κατάργηση του μπόνους δεν νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί στην προκειμένη φάση. Τώρα, αν το μπόνους θα είναι 30 ή 50, είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτό που κρατώ από τη χθεσινή επαφή του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό είναι ότι έγινε ένας διάλογος εποικοδομητικός και μπήκαν οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ, αλλά, από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο πρόεδρος, θα υπάρχει συνεργασία, διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και σίγουρα θα καταλήξουμε σε μια κοινή θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από αυτά τα θέματα».