Είναι πλέον πέραν του καλού και του κακού. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κατακτήσει το στάτους εικόνας στο γερμανικό κατεστημένο που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Πέρυσι η συντηρητική εφημερίδα «Handelsblatt» τον χαρακτήρισε «υπερκαγκελάριο της Ευρώπης», τώρα, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης μαζί του, η φιλελεύθερη «Zeit» τον αναβιβάζει σε «συντηρητικό επαναστάτη» με πλανητικό βεληνεκές. Η αφορμή γι’ αυτό ήταν η εμφάνισή του στο τελευταίο Eurogroup, όπου επέβαλε πλήρως τις απόψεις του για το ελληνικό χρέος στην Επιτροπή των Βρυξελλών, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και στην Ουάσιγκτον. «Από «μεγάλος Ευρωπαίος» αναβαθμίστηκε έτσι σε «παγκόσμιο παίκτη»» λέει συνεργάτης του. «Αυτό δικαιολογείται πλήρως από την κριτική του στους πλούσιους, την αναγνώριση της ισοτιμίας των μουσουλμάνων και το κήρυγμά του για γενναία οικονομική βοήθεια στην Αφρική».
«Τα λέει όλα η σιωπή»


Το αν η βοήθεια αυτή θα δοθεί με τους μνημονιακούς όρους που δόθηκε στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης έμεινε ανοιχτό θέμα. Εξίσου ασαφής στην ίδια συνέντευξη ήταν και η παρατήρηση του κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα και τους κατοίκους της, όπως δείχνει το παρακάτω απόσπασμα:

«Σε μια στιγμή βυθιζόμαστε στη σιωπή. Αυτό αφού ρώτησα αν ο Σόιμπλε πιστεύει ακόμη ότι το Grexit θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν λέει αρχικά τίποτα, κοιτάζει μόνο αφήνοντας να αιωρείται στον χώρο η πιθανότητα να πρόκειται για βάναυσο λάθος. Μετά λέει: «Οχι». Και προσθέτει: «Οι Ελληνες είναι υπέροχος λαός, φιλικοί, πολύ μορφωμένοι, αλλά λειτουργούν διαφορετικά». Αχά, ναι, και; «Φυσικά και ξέρω ότι εφέτος με το Προσφυγικό δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα βγει ή όχι από το ευρώ»».
Και του χρόνου, όταν θα έχει ίσως καταλαγιάσει ο θόρυβος για το Προσφυγικό, θα επαναφέρει στο τραπέζι το Grexit; «Πιθανότατα» λέει κυβερνητική πηγή. «Αυτό θα το κάνει το 2018, όταν αρχίσει η συζήτηση για το χρέος». Το τι στάση θα κρατήσει όμως τότε (εφόσον είναι ακόμη υπουργός Οικονομικών) είναι άδηλο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την τρέχουσα «πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας, από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, από τους νέους συσχετισμούς στην Ευρώπη και αλλού και πάει λέγοντας.
Τέτοια προοπτική είναι βέβαια πολύ μακρινή –στη βάση της δεν μπορεί να γίνει πρακτική πολιτική. «Μου είναι αδύνατος ένας προγραμματισμός που ξεπερνά το εξάμηνο» λέει ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Εκχαρτ Ρέμπεργκ. Γι’ αυτόν, προσθέτει, το χρέος δεν έχει άμεση επιχειρησιακή σημασία. Εκείνο που μετρά είναι τα τρέχοντα θέματα, όπως η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που αποφασίστηκε από την Επιτροπή Προϋπολογισμού την Παρασκευή. «Είπαμε «Ναι» επειδή η Αθήνα είχε εκπληρώσει 52 από τα συνολικά 56 προαπαιτούμενα –τα υπολειπόμενα τέσσερα ήταν εντελώς δευτερεύουσας σημασίας» λέει. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην ομαλότητα. «Δεν θα πάψουμε φυσικά να παρακολουθούμε προσεκτικά την περαιτέρω εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά πιστεύουμε ότι η Αθήνα δεν θα εγκαταλείψει την ακολουθούμενη πορεία».
Τη σταθερότητα αυτής της πορείας εξασφαλίζει, σύμφωνα με την πηγή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Πίνουμε νερό στο όνομά του» λέει. «Αποδείχθηκε άκρως συνεπής και αποτελεσματικός».
Στο Βερολίνο κυριαρχούσε ένα ιδιότυπο αίσθημα ευφορίας την Παρασκευή, ύστερα από την απόφαση για την εκταμίευση. Χαρακτηριστικό γι’ αυτό ήταν όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ στο περιθώριο του κυβερνητικού μπρίφινγκ έδινε συγχαρητήρια για την «κοινή επιτυχία» στους έλληνες ανταποκριτές. Ο ίδιος έλεγε ότι το ελληνικό θέμα έκλεισε πρακτικά, δεδομένου ότι ως το 2018 δεν πρόκειται να απασχολήσει πάλι το γερμανικό κοινοβούλιο.
Το τικ-τακ του Ελληνα


Εκείνο που δεν έκλεισε, αντίθετα, ήταν η φράση του κ. Σόιμπλε ότι «οι Ελληνες λειτουργούν (ticken) διαφορετικά». «Ticken» σημαίνει στα γερμανικά το τικ-τακ του ρολογιού, τον ρυθμό του. «Τι εννοείτε ακριβώς με αυτό;» ρωτήθηκε ο κ. Γέγκερ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. Οτι οι Ελληνες παραλογίζονται, έχουν σπασμένο ρολόι στο κεφάλι τους, ή διαφορετικό τρόπο σκέψης; Τίποτα από αυτά, έσπευσε να εξηγήσει ο ίδιος. Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε απλώς το γεγονός ότι οι Ελληνες καθυστερούν στα ραντεβού και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Οι παρόντες δημοσιογράφοι άκουγαν απορημένοι. «Πρωτότυπη εξήγηση» είπε ένας από αυτούς. «Πρώτη φορά ακούω ότι η λειτουργία της σκέψης συναρτάται με την καθυστέρηση στην εφαρμογή μνημονίων».

Μαστίγιο και καρότο
«Οι Ελληνες είναι υπέροχος λαός, πολύ μορφωμένοι, αλλά λειτουργούν διαφορετικά. Εφέτος, με το Προσφυγικό, δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα βγει ή όχι από το ευρώ» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τη σταθερότητα της πορείας της Ελλάδας εξασφαλίζει κατά το Βερολίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Πίνουμε νερό στο όνομά του» αναφέρει πηγή. «Αποδείχθηκε άκρως συνεπής και αποτελεσματικός».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ