Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, για την κυβέρνηση, για την συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» και την διαφορά με τη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα. {{{ audio1 }}}

Για την κυβέρνηση

«Υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση την ίδια, απόψεις εξτρεμιστικές καθεστωτικές, όπως είναι και η συνολική πολιτική αυτής της παράταξης της κυβέρνησης. Εν προκειμένω, εκφράστηκαν από τον κ. Φίλη και σήμερα από την «Αυγή» και υπάρχουν και απόψεις ότι αυτά δεν κάνει να τα λέμε έτσι, πρέπει να τα λέμε αλλιώς, πιο μαλακές (απόψεις) δηλαδή, όπως εκφράστηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, από τον υπουργό περιβάλλοντος κτλ.

Ερωτ. Δημ.: Κατά τη γνώμη σας, αυθεντικά ποιος εκφράζει αυτό που πραγματικά σκέφτεται η κυβέρνηση;

Ο κ. Φίλης. Το λέω απερίφραστα. Το έχουν εκδηλώσει με τον νόμο Παππά για τα κανάλια, το έχουν εκδηλώσει με διάφορες συγκυριακές πολιτικές τακτικές, όπως ποιοι απεργούν, ενώ οι διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης είναι καθολικές σχεδόν. Βλέπεις εδώ και εκεί να εκφράζεται η αντίληψη ότι όλο το επικοινωνιακό στερέωμα της χώρας λειτουργεί ως καθεστώς εναντίον μιας κυβέρνησης της αριστεράς και με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται κτλ. Είναι η παλιά σταλινική λογική».

Για την συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε»

«Δήλωσα όταν ερωτήθηκα ότι δεν θα πάω. Διότι είδα από την πρώτη μέρα που οργανώθηκε, αυτό, ότι δεν θέλουν κόμματα. Εάν πήγαινα θα θεωρείτο ψηφοθηρία. Δεν θέλω να το κάνω. Ή να θεωρηθεί και πολιτικό καπέλο. Η ενδεδειγμένη στάση είναι να το υπερασπιστείς, να το στηρίξεις, να ενημερώσεις τον κόσμο ότι αυτό γίνεται, να ζητήσεις από γνωστούς σου να πάνε, αλλά εσύ να μην είσαι εκεί. Γιατί όταν οι ίδιοι δεν θέλουν κόμματα και πολιτικούς, θέλουν να κάνουν μια ριζοσπαστική κίνηση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά που δεν κομματικοκρατείται, εσύ αυτό πρέπει να το σεβαστείς».

Η διαφορά της συγκέντρωσης υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα και του «Παραιτηθείτε»

«Έχει μία διαφορά. Οι συγκεντρώσεις τότε γινόντουσαν επειδή προκηρύχθηκε δημοψήφισμα. Άρα έχω λόγο επειδή πιστεύω στην Ευρώπη και επειδή ήξερα ποια είναι η πραγματικότητα, έχω χίλιους λόγους ως πολίτης και ως πολιτικός να είμαι όπου επιλέγω. Δεύτερον, δεν είχαν πει οι άνθρωποι τότε όταν ξεκινούσαν να μην έρθει κανένας πολιτικός. Τώρα το ζητάνε. Υπάρχει λοιπόν, πολιτική διαφοροποίηση εκ της φύσεως της συγκέντρωσης και μάλιστα έλεγα και τελικά δικαιώθηκα νομίζω σε αυτό, ότι είναι λάθος στις συγκεντρώσεις υπέρ του «Όχι»- εκείνου του «Όχι» που ο Θεός να το κάνει όχι- μιλάει ο πρωθυπουργός και στις συγκεντρώσεις τις δικές μας ντρεπόμαστε να μιλήσει ένας πολιτικός… ότι θα πρέπει να εκφραστεί και πολιτικά, να είναι οι πολιτικοί αρχηγοί εκεί, και να πάρουνε και την ευθύνη της άρνησης στη πολιτική εξαπάτηση».