Θα ήταν ασεβές, εγώ που δεν είμαι ειδήμων αλλά ένας απλός λάτρης του κρασιού, να κάνω αναλύσεις για το ιστορικό οινοποιείο του Σπυρόπουλου. Το λέω λοιπόν από την αρχή ότι δεν έχω καμία πρόθεση να παραστήσω κάτι που δεν είμαι αλλά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον ιδιαίτερα γοητευτικό αμπελώνα που βρίσκεται στο οροπέδιο της αρχαίας Μαντινείας (σε υψόμετρο 650 μ.), ούτε και σε εκείνον της αρχαίας Νεμέας. Περπατώντας ανάμεσα στα περιποιημένα αμπελόδεντρα ανακαλύπτει κανείς εύκολα από πού αντλείται η έμπνευση της οικογένειας Σπυρόπουλου, η οποία οινοποιεί από το 1860!

Ο λόγος όμως που γράφονται σήμερα αυτές οι γραμμές δεν είναι τα οινοποιεία, αλλά οι πλέον πρόσφατες δημιουργίες τους. Πρόκειται για τους φρουρούς, δύο κρασιά (ένα κόκκινο Αγιωργίτικο και ένα λευκό Μοσχοσχοφίλερο) τα οποία συμπυκνώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία των αμπελοτόπων που τα γέννησαν. Κοσμούνται και τα δύο από εικόνες σκιάχτρων. Ναι! Διότι όλοι ξέρουν ότι τα σκιάχτρα ήταν και παραμένουν οι φρουροί των αμπελιών – τα σκιάχτρα της ετικέτας ωστόσο είναι έργα τέχνης φιλοτεχνημένα από τον εικαστικό Βασίλη Καρούκ. Και μη νομίσετε ότι οι συμβολισμοί τελειώνουν στην ετικέτα. Το περιεχόμενο των μπουκαλιών αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι στις φιάλες αυτές του κτήματος Σπυρόπουλου «φρουρούνται» με τον καλύτερο τρόπο οι ποικιλίες του Μοσχοφίλερου και του Αγιωργίτικου που τα γέννησαν. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Κτήμα Σπυρόπουλου, οινοποιείο: Αρτεμίσιο Αρχ. Μαντινείας, Τρίπολη, τηλ. 27960 61 400. Γραφεία: Διον. Σολωμού 62, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 277 7147, www.domainspiropoulos.com