Ένα δυνατό μήνυμα αγάπης, θάρρους, αγώνα, αλληλεγγύης και νίκης προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, έστειλαν από την εκδήλωση των 25 χρόνων του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», η Πρόεδρός του, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παιδιά που βγήκαν νικητές ζωής δίνοντας τη μάχη τους ενάντια στον καρκίνο, μητέρες άρρωστων παιδιών, εθελοντές και ο Αγγελιοφόρος της ΕΛΠΙΔΑΣ, Σάκης Ρούβας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου κι ευλογήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο, έδωσαν το «παρών» πάνω από 900 επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πολιτικοί και διπλωμάτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, υποστηρικτές, φίλοι και συνεργάτες του Συλλόγου και πολλά αποθεραπευμένα παιδιά με τις οικογένειές τους.

Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της επεσήμανε: «Σήμερα, το μήνυμα αυτού του αγώνα, το μήνυμα που τα παιδιά μας δίνουν με τη θαρραλέα νίκη τους απέναντι σε έναν πολυπρόσωπο εχθρό, μοιάζει περισσότερο από ποτέ επίκαιρο: «Το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό! Αρκεί να πιστέψει κανείς σε αυτό, να αγωνιστεί γι’ αυτό και να προσπαθήσει σκληρά για να το πετύχει!» είπε συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη, αρχίζοντας την ομιλία της, και συνέχισε: « Αυτό είναι το μήνυμα των παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και μπορεί να γίνει σήμερα μήνυμα μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια τίποτα δεν ήταν εύκολο. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Πάντοτε όμως υπήρχε η πίστη στο στόχο που μας έδινε δύναμη να προχωρήσουμε, η αγάπη μας για τα παιδιά που μας ζέσταινε την καρδιά και η υπόσχεση που είχαμε δώσει στους γονείς πως μαζί θα νικήσουμε!».

Και ο Αρχιεπίσκοπος ανεβαίνοντας στο βήμα επεσήμανε: «Δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σταθμό της ιστορίας της ιατρικής, της ιστορίας του εθελοντισμού και της ιστορίας της αγάπης. Και πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ψυχή και οι προσπάθειες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη… Κάθε φορά που έρχομαι σ΄αυτό το χώρο δε φεύγω μόνο συγκινημένος με πληρότητα συναισθημάτων, αλλά κουβαλάω μαζί μου τις αθάνατες λέξεις ελπίδα και όραμα!».


Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Αλέξανδρος Πρίνος

Τη μεγάλη προσφορά του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και προσωπικά της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη εξήραν επίσης στον χαιρετισμό τους ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος των Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης και η βουλευτής του ΚΚΕ κα Λιάνα Κανέλλη:

«Μπορεί αν θέλει κάποιος, αν επιμείνει, αν υπερβεί τον εαυτό του και τις δυσκολίες, να προχωρήσει σε εγχειρήματα που είναι φαεινό παράδειγμα για την κοινωνία» (Αλέκος Φλαμπουράρης).

«Μια προσπάθεια που αναδεικνύει την ανάγκη για ένα μεγάλο μέτωπο ανθρωπισμού που έχουμε ανάγκη σε μια εποχή απομόνωσης, περιθωριοποίησης και ανασφάλειας. Ένα μεγάλο μέτωπο ανθρωπισμού που ανεβάζει τον άνθρωπο στο ιδεώδες, όπως έλεγε ο Ουγκώ, και, όπου το θείο γίνεται ανθρώπινο και το ανθρώπινο γίνεται θείο, όπως έλεγε ο Νικηφόρος Βρεττάκος» (Παναγιώτης Κουρουμπλής).

«Σας είμαστε ευγνώμονες γιατί στέλνετε το δικό σας ξεχωριστό μήνυμα.. ότι σε μια εποχή μεγάλης δυσκολίας για τον τόπο, όταν όλες οι δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας κινητοποιηθούν μπορούμε πραγματικά να δώσουμε ελπίδα» (Κυριάκος Μητσοτάκης.)

«Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της ΕΛΠΙΔΑΣ. Είναι ένα έργο ζωής για τη ζωή… Ένα έργο για όλους» (Φώφη Γεννηματά).

«Κάνετε αυτό που έκαναν οι παλαιοί ευπατρίδες: Αφήνετε το ίχνος του καλού»(Λιάνα Κανέλλη).

«Θέλω αυτή η συγκέντρωση και αυτή η προσφορά να μην είναι απλά για να επαινούμε μια οικογένεια, μια κυρία, αλλά να μας διδάσκει» (Βασίλης Λεβέντης).

Την προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην επιστήμη και γενικότερα στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ για τη συμβολή της Ογκολογικής Μονάδας

Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας.

Εν συνεχεία ο καθηγητής David Khayat, Ογκολόγος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του AVEC (L’ Association pour la Vie Espoir contre le Cancer), Πρόεδρος της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου, που ήρθε από το Παρίσι για να μιλήσει αποκλειστικά στην εκδήλωση, παρουσίασε τη διεθνή δράση του Συλλόγου και της Προέδρου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η προσωπική δέσμευση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον αγώνα κατά του καρκίνου στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από συνέπεια και είναι άνευ όρων».

Από τη χώρα τους ειδικά για την εκδήλωση των 25 χρόνων της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ήρθαν επίσης η Πρώτη Κυρία της Αλβανίας, Odeta Nishani, και η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Άντρη Αναστασιάδη, που στον σύντομο χαιρετισμό τους υπογράμμισαν:

«Αν λοιπόν υπάρχει σήμερα Ελπίδα στις καρδιές των παιδιών και των οικογένειων τους αυτό οφείλεται στο έμπρακτο έργο και την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων του συνδέσμου» (Άντρη Αναστασιάδη).

«Προέρχομαι από την πατρίδα της Μητέρας Τερέζας η οποία ήταν μια σοφή γυναίκα με δυνατές πεποιθήσεις που φρόντισε την ανθρωπότητα. Υπάρχει μια γυναίκα η οποία μοιράζεται τα χαρακτηριστικά της Μαρίας Τερέζας και είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη… Είμαι περήφανη που σε έχω γνωρίσει Μαριάννα και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω εκ μέρους της Αλβανίας για τα όσα έχεις κάνει» (Odeta Nishani).

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους οι δυο μητέρες που μίλησαν για τη μάχη που έδωσαν μαζί με τα παιδιά τους για να νικήσουν τον καρκίνο, καθώς και τα δυο νεαρά κορίτσια, φοιτήτριες σήμερα, που βγήκαν νικήτριες στον αγώνα τους για ζωή, έχοντας στο πλευρό τους την «ΕΛΠΙΔΑ».

«Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ μέσα από την κάρδια μου γιατί η ΕΛΠΙΔΑ με έκανε άλλον άνθρωπο, με βοήθησε να νικήσω την μάχη μου. Να κερδίσω μια νίκη που στην πραγματικότητα είναι νίκη απέναντι σε χιλιάδες πράγματα!» (Κατερίνα Αθανασιάδου, φοιτήτρια βιολογίας).

«Η ζωή των δικών μας παιδιών δεν χαρίστηκε. Κερδήθηκε. Ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, εδώ μέσα. Κοντά σας, δίπλα σας» (Μια μητέρα).

Και ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», Σάκης Ρουβάς, πρόσθεσε: «Τα παιδιά της Ελπίδας μου έδωσαν μαθήματα ζωής, θάρρους και γενναιότητα ψυχής.

Με έκαναν καλύτερο άνθρωπο… Η ΕΛΠΙΔΑ, µας δείχνει τον δρόµο! Ας τον ακολουθήσουµε!».

Αμέσως μετά την μεγάλη εκδήλωση ακολούθησε γεύμα σε αίθουσα του «Athens Plaza». Το γεύμα ήταν χορηγία του γνωστού επιχειρηματία κ. Αλέξανδρου Πρίνου και του αθηναϊκού ξενοδοχείου.

Η συλλογή pop art του Φίλιππου θα «βρει στέγη» στο Παριζιάνικο hotel…

Το megayacht «Antlantis II» δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα για όσους κάνουν την βόλτα τους στην μαρίνα του Μόντε Κάρλο. Το πλωτό ανάκτορο της οικογένειας Νιάρχου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου «αγκυροβολημένο» στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Το Μόντε Κάρλο αποτελούσε άλλωστε αγαπημένο πάντα «spot» των κροίσων. Ο Φίλιππος Νιάρχος ο πρωτότοκος γυιός του μεγιστάνα ο οποίος κατέχει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά την χρυσή κληρονομιά στις ναυτιλιακές εταιρείες ακίνητα και έργα τέχνης απολαμβάνει τις κρουαζιέρες με το εμβληματικό σκάφος σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας αλλά και την μακρινή Καραϊβική. Ο Φίλιππος τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στην εξαιρετική συλλογή έργων με την υπογραφή μυθικών καλλιτεχνών όπως οι Βάν Γκογκ Ρενουάρ Ματίς Σαγκάλ. Ο ίδιος έχει φροντίσει να δημιουργήσει την δική του εντυπωσιακή – πολύ μεγάλης αξίας κολλεξιόν – με καλλιτέχνες της pop art. Άντι Γουόρχολ Λιχνενστάϊν Ντέ Κούνινγκ είναι μόνο μερικοί από τους μεγάλους καλλιτέχνες έργα των οποίων βρίσκονται στην συλλογή. Που όμως ο Φίλιππος Νιάρχος έχει τοποθετήσει αυτή την κολλεξιόν; Πολλά από τα έργα των Βαν Γκογκ Ρενουάρ και άλλων μεγάλων «κλασσικών» βρίσκονται στο yacht «Atlantis II» (ο Πατριάρχης της οικογένειας Σταύρος Νιάρχος είχε φωτογραφηθεί με σόρτς στο σαλόνι της θαλαμηγού και «φόντο» τους αγαπημένους του πίνακες) στην Villa Marguns στο Σαίντ Μόριτς την ιδιόκτητη Σπετσοπούλα αλλά και το εξαιρετικής ομορφιάς «Hotel de Chanaleilles» στο Παρίσι. Ο ίδιος ο Φίλιππος Νιάρχος αισθάνεται περήφανος για την συλλογή του. Ο κ. Νιάρχος συγκαταλέγεται στους 10 σημαντικότερους συλλέκτες του πλανήτη.

Ο συνδυασμός κλασσικού και μοντέρνου

Ο πίνακας του Van Gogh «Self Portrait with Bandaged Ear» και το «Green car Crash» του Άντι Γουόρχολ είναι έργα που και οι «αντίπαλοι» Σαάτσι και Πινό θα επιθυμούσαν να έχουν στις σημαντικές συλλογές τους. Οι κύκλοι του διεθνούς τζετ σετ αλλά και διεθνούς φήμης συλλέκτες συζητούν για τα έργα τα οποία ο Φίλιππος αλλά και τα νεότερα μέλη της οικογένειας ετοιμάζονται να «τοποθετήσουν» στο υπέροχο μα πάντα πολύ κλασσικό «Hotel de Chanaleilles» στην πόλη του Φωτός. Οι Φίλιππος, Σταύρος junior και Ευγενία θα τολμήσουν να «αντικαταστήσουν» κάποια από τα ήδη υπάρχοντα έργα με άλλα περισσότερα «μοντέρνα» τα οποία θα δημιουργούν αυτή την εντυπωσιακή αλλά πάντα «μαγευτική αντίθεση» με το υπόλοιπο κλασσικό σκηνικό; Μμμ! Ίσως ναι! Ο Φίλιππος Νιάρχος θεωρείται ένας άνδρας τολμηρός με υψηλού γούστου επιλογές…

Ο Μικρός Πρίγκιππας και οι ωραίες γυναίκες

Το ξενοδοχείο του «Μικρού Πρίγκιππα» είναι ένα από τα ωραιότερα και πλέον δημοφιλή κτίρια στην Γαλλική πρωτεύουσα. Ο πατριάρχης Σταύρος Νιάρχος απολάμβανε να πίνει τον καφέ του εκεί. Πάντα κοντά σε ωραίες γυναίκες. Στα σαλόνια λοιπόν του «Hotel de Chanaleilles» γράφτηκε η ομορφότερη παιδική ιστορία του πλανήτη. Εκεί ο συγγραφέας Αντουάν ντε Σαιντ-Εξιπερύ εμπνεύστηκε και έγραψε σε πολλές-πολλές κόλες χαρτί το θρυλικό έργο «Ο Μικρός Πρίγκιππας». Η διακόσμηση του ξενοδοχείου ήταν από τις πλέον ακριβές. Έπιπλα αντίκες, κηροπήγια με αυθεντικό φύλλο χρυσού, πορσελάνινες λάμπες, περσικά χαλιά και βέβαια τα αμύθητης αξίας έργα τέχνης. Ο Φίλιππος Νιάρχος φροντίζει όχι μόνο για την συντήρηση του κτιρίου (γνωρίζουμε ότι τα χρήματα για την συντήρηση των παλιών κτιρίων στοιχίζουν πολλές φορές…περισσότερο από το να χτίσεις κάτι καινούργιο) αλλά και την ομαλή λειτουργία του σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ο θάνατος της Τίνας στην σουϊτα ο Σταύρος junior και η Τζέσσικα

Ο Νιάρχος γνωρίζει καλά άλλωστε από ξενοδοχεία. Στην οικογένεια ανήκει και το tres chic «Kulm» στο Σαίντ Μόριτς. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενούνται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τζετ-σετ. Ο νεαρός Σταύρος junior και η αδελφή του Ευγενία επισκέπτονται συχνά το «KULM» στην διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Ο νεαρός ωραίος Σταύρος παίζει αρκετές φορές σκάκι ή τάβλι με φίλους σε ένα από τα ζεστά σαλόνια του πολυτελούς hotel. Τις περισσότερες φορές κοντά του βρίσκεται η σύντροφός του top model Τζέσσικα Χάρτ με την οποία όπως λένε οι τελευταίες φήμες ετοιμάζεται σύντομα να παντρευτεί.

Η Μανουέλλα Παπατάκη και η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό πρώην φλερτ του Φίλιππου Νιάρχου λάτρευαν το «Hotel de Chanaleilles». Ακριβώς όπως και οι σύντροφοι και σύζυγοι του tycoon Σταύρου Νιάρχου. Η τέταρτη σύζυγός του Τίνα Λιβανού (αδελφή της Ευγενίας την οποία παντρεύτηκε το 1971) πέθανε σε μια σουϊτα του ξενοδοχείου. Ήταν ένα πρωινό του 1974. Ο Νιάρχος κοιμόταν σε διπλανό δωμάτιο. Μετά το θάνατο της Τίνας ο μεγιστάνας απέφευγε να επισκέπτεται το ξενοδοχείο του «Μικρού Πρίγκιππα». Στην πολυτελή σουϊτα κρυβόταν ένα μεγάλο θλιβερό μυστικό…