Εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας για 2.000 αλλοδαπούς

Χιλιάδες είναι οι αλλοδαποί εκτός ΕΕ οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα και, επιθυμώντας να αποκτήσουν το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος», αναμένεται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις

Χιλιάδες είναι οι αλλοδαποί εκτός ΕΕ οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα και, επιθυμώντας να αποκτήσουν το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος», αναμένεται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις για την πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού υπηκόων τρίτων χωρών.
Μόλις την Τετάρτη ορίστηκε ως ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 σύμφωνα με απόφαση (αρ. πρωτ. 80234 / Κ1 18.5.2016) του γενικού γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Παυσανία Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, καθορίστηκε ότι στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν κατ’ ανώτατο αριθμό 2.000 υποψήφιοι και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής από την Παρασκευή 20 Μαΐου έως και την Παρασκευή 10 Ιουνίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην απόφαση σημειώνεται πως σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον ανώτατο αριθμό, εκείνοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν καθορίζονται με βάση τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της υποψηφιότητάς τους. Διευκρινίζεται επίσης ότι όσοι ενδιαφερόμενοι σταθεί αδύνατον να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, λόγω υπέρβασης του ανωτάτου αριθμού, συμμετέχουν κατά προτεραιότητα στην επόμενη εξέταση.
Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος», έχουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι: α) έχουν ηλικία τουλάχιστον 16 ετών και β) διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Οι κάτοχοι πιστοποιητικού ελληνομάθειας επιπέδου Α (που αποκτήθηκε με τη διαδικασία του ΠΔ 363/1998 και προ της εφαρμογής του ΠΔ 60/2010) ή Α2 που εκδίδεται σύμφωνα με το ΠΔ 60/2010 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συμμετέχουν αποκλειστικά στις εξετάσεις των στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), σε δημόσια ΙΕΚ, καθώς και σε άλλες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες (στην απόφαση – πρόσκληση επισυνάπτεται σχετικός πίνακας). Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από το αναλογούν (ηλεκτρονικό) παράβολο, αξίας 50 ευρώ. Οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετέχουν μόνο στη γραπτή εξέταση στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού καταβάλλουν μειωμένο παράβολο αξίας 20 ευρώ.
Η πρόσκληση του γενικού γραμματέα προς τους ενδιαφερομένους εκδίδεται με βάση την κοινή υπουργική απόφαση [αρ. 75959/K1/12.5.2016 (ΦΕΚ 1370/Β/16.5.2016)] την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννης Μουζάλας.
Όπως έγραψε το «Βήμα», η ΚΥΑ που καθορίζει τη διαδικασία πιστοποίησης επέφερε αλλαγές κυρίως αναφορικά με το σώμα αξιολογητών/τριών, ενώ προβλέπει ότι δεν θα δημοσιεύεται στη Διαύγεια και σε ΦΕΚ η συγκρότηση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιστημονικής Επιτροπής των εξετάσεων «για λόγους διασφάλισης του κύρους και του αδιάβλητου των εξετάσεων».
Ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς εξουσιοδοτεί, δια της απόφασης που εξέδωσε, την Οργανωτική Επιτροπή να ορίσει τα ακριβή εξεταστικά κέντρα μετά την ολοκλήρωση υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων και ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων και τη γεωγραφική τους διασπορά.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ανά την Επικράτεια και στους χώρους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ΣΔΕ θα διεξαχθούν σε χώρους οι οποίοι θα οριστούν από την Οργανωτική Επιτροπή μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk