Ακούγεται παράξενο αλλά είναι αληθινό: η Volvo είναι η μόνη ευρωπαϊκή premium αυτοκινητοβιομηχανία που βλέπει στην κορυφαία θέση των πωλήσεών της παγκοσμίως ένα SUV. Το XC60 ήταν και το 2015 ο πρωταθλητής ανάμεσα στα μοντέλα της, μια επίδοση που καταδεικνύει την αξία του ως αυτοκινήτου και τα αντανακλαστικά της φίρμας απέναντι στον ανταγωνισμό της.
Σε αυτά οφείλεται η επιλογή αποκλειστικά δίλιτρων Drive-E κινητήρων βενζίνης και diesel και η χρήση αυτόματου κιβωτίου οκτώ ταχυτήτων, συνδυασμός που αποδεικνύεται στο πεδίο των αριθμών πολύ αποτελεσματικός και στην ελληνική αγορά, η οποία είχε παραδοσιακά γερμανικό προσανατολισμό στην κατηγορία των μεσαίων premium SUV.
Συνδέοντας την πολυτέλεια με την τεχνολογία –θυμηθείτε τα συστήματα ασφαλείας και αποτροπής συγκρούσεων που υπάρχουν σε κάθε σύγχρονο Volvo αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων πεζούς και ποδηλάτες –ανάμεσα στις εκδόσεις του XC60 θεωρώ ότι ξεχωρίζει η D4 με το διπλά υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ πετρελαίου των 1.969 κ.εκ. που αποδίδει 190 ίππους και 400 Nm ροπής, εκλύοντας 124 γραμμ. CO2 / χλμ. με μέση θεωρητική κατανάλωση καυσίμου 4,7 λίτρα / 100 χλμ., επιτάχυνση από στάση σε 8,1 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 210 χλμ./ώρα.
Τα συγκεκριμένα μεγέθη αφορούν την έκδοση FWD (Front Wheel Drive) –με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων -, εκείνη δηλαδή που διατηρεί την καλύτερη σχέση αξίας / τιμής, από 45.550 ευρώ με το όφελος απόσυρσης, το οποίο στην περίπτωση της Volvo θα είναι διαθέσιμο ανεξαρτήτως της ημερομηνίας παραλαβής οποιουδήποτε μοντέλου της, αρκεί αυτό να παραγγελθεί ως τις 31 Μαΐου.
Με αυτό το μοτέρ το XC60 ανταποκρίνεται με ευκολία στις απαιτήσεις του οδηγού του, εκμεταλλευόμενο την υπερεπάρκεια ροπής από τις 1.750 ως τις 2.500 σ.α.λ., την απουσία θορύβου και την αποτελεσματικότητα της ανάρτησης που προτάσσει την αίσθηση της άνεσης έναντι οποιασδήποτε άλλης.
Μία ακόμη κρίσιμη λεπτομέρεια και στο XC60 D4 αφορά τις διαφορετικές εξοπλιστικές εκδόσεις του, αφού, πέρα από τα περισσότερα στοιχεία εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας που διαθέτει καθεμιά από αυτές, διαφοροποιούν σημαντικά την ταυτότητα του μοντέλου, από το πλήρες Kinetic ως το πολυτελές Inscription και από το ιδιαίτερο R-Design που αναδεικνύει την παράμετρο «επιδόσεις» σε συνδυασμό με το πακέτο Polestar, ως την επετειακή έκδοση Volvo Ocean Race προς τιμήν του ομώνυμου ιστιοπλοϊκού αγώνα.

info:

Με 159.617 διεθνείς πωλήσεις την προηγούμενη χρονιά το XC60 αποτελεί διαχρονικά το ισχυρό χαρτί της σουηδικής αυτοκινητο-βιομηχανίας στο παιχνίδι του ανταγωνισμού δημιουργώντας ερείσματα για την εδραίωσή της στις δυσκολότερες αγορές και ανοίγοντας τον δρόμο για το μεγαλύτερο XC90 αλλά και ένα μικρότερο SUV στο άμεσο μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ