Κ. Χρυσόγονος: «Είναι δύσκολο ερώτημα εάν είναι συνταγματικός ή όχι ο μηχανισμός, διότι υπάρχουν όρια ως προς το τι προβλέπουν τα Προεδρικά Διατάγματα»

Την Τετάρτη 11 Μαίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος μίλησε στον Βήμα Fm για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών

Την Τετάρτη 11 Μαίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. {{{ audio1 }}}

Για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών

«Μακροπρόθεσμα, θα υπάρξει πρόβλημα και ήδη έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι τα μέτρα νομίζω ότι είναι τόσο πολλά που θα αρκέσουν για τους στόχους έως το 2018. Το ζήτημα είναι όμως ότι μετά το 2018 ο στόχος αυτός πράγματι δεν είναι επιτεύξιμος, θα πέσει η εισπραξιμότητα και η ιστορική εμπειρία έδειξε ότι κανένα κράτος, είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης, δεν κατάφερε σε βάθος χρόνου σταθερά πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε εμείς στο εσωτερικό της χώρας. Πρέπει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα πραγματικό, στρατηγικό, παραγωγικής ανασυγκρότησης. Διότι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος ανατρέχει πολλές δεκαετίες πίσω. Ανατρέχει στην απώλεια του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να παράγουμε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, με ανταγωνιστικές τιμές, και μ’ αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε τουλάχιστον 1 εκατ. θέσεις εργασίας στα επόμενα δέκα χρόνια».

Για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο μηχανισμός

«Θα το δούμε. Πρέπει να δούμε την τελική διατύπωση. Είναι δύσκολο το ερώτημα, πράγματι υπάρχουν όρια από το Σύνταγμα ως προς το τι μπορεί να προβλέπει ένα Προεδρικό Διάταγμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk