Και αίφνης προέκυψε το φιλόδοξο παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα για τους ανασφάλιστους. Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος την ώρα που η χώρα μας ήδη διανύει τον έβδομο χρόνο μιας πρωτοφανούς και, όπως φαίνεται, αδιεξόδου κρίσεως.
Επειδή όμως υφιστάμεθα τα δεινά του ελλιπούς προγραμματισμού του παρελθόντος, δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και από τη σημερινή κυβέρνηση. Δηλαδή, όταν εξαγγέλλεις μέτρα, υποτίθεται πως τα έχεις προϋπολογίσει και μελετήσει.
Σε ποιο λοιπόν κονδύλι του ΕΟΠΥΥ έχει προβλεφθεί το κόστος των 100.000.000 ευρώ; Και γιατί είναι κοινωνικά δίκαιο οι ανασφάλιστοι και οι άποροι να έχουν προνόμια μεγαλύτερα από τους ασφαλισμένους που πληρώνουν τις εισφορές τους;
Επίσης ερωτώ πώς μπορούμε να μιλάμε για φαρμακευτική περίθαλψη όταν η αγορά είναι απορρυθμισμένη; Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι καθημερινό φαινόμενο και οι φαρμακοποιοί επιδίδονται σε καθημερινό κυνήγι ανεύρεσης των φαρμάκων των ασθενών και σε συνεχείς προστριβές με τις φαρμακοβιομηχανίες και τις αποθήκες οι οποίες «περί άλλα τυρβάζουν» αμέριμνα.
Πώς ο ανασφάλιστος, ο άπορος, ο ασφαλισμένος θα βρει φαρμακείο όταν στο ωράριο επικρατεί το χάος που επέβαλε η νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων στο όνομα μιας δήθεν ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς;
Eπιπλέον και ακόμη πιο σοβαρό: Πώς θα διασφαλισθεί ότι με την εφαρμογή της ΚΥΑ, που έχει προβλεφθεί για την 1η Ιουνίου, δεν θα έχουμε και πάλι το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων συνταγογραφήσεων και των «εξαγωγών» φαρμάκων σε γειτονικές χώρες προς κάλυψη όλων των μελών αλλοδαπών οικογενειών;
Ολοι οι Ελληνες και δη οι έλληνες υγειονομικοί λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μας διακατεχόμαστε από κοινωνική ευαισθησία. Είναι καιρός όμως πλέον η πολιτική ηγεσία να μην ενεργεί με γνώμονα τον εντυπωσιασμό και τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι καιρός να λάβει γενναίες αποφάσεις που να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάκαμψης του ιατροφαρμακευτικού συστήματος περίθαλψης που αποδομήθηκε βίαια τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε οι περικοπές αλλά ούτε και οι αλόγιστες παροχές είναι η λύση.
Κάπου στο μέσο και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες είναι η άκρη του νήματος. Αυτή τη νηφάλια και επιστημονική προσέγγιση την οφείλουμε όλοι μας στις επερχόμενες γενιές που θα πορευτούν μέσα από αυτά που θα δημιουργήσουμε εμείς. Ας το τολμήσουμε όλοι μας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ